Forrás: Híradó Panoráma

Bush elnök felszólította Szíriát, hogy vonuljon ki Libanonból

2005. február 17. 21:10

Jövő heti látogatása alkalmával az európai szövetségesek támogatását fogja kérni: vegyék rá a damaszkuszi kormányt arra az ésszerű döntésre, hogy vonja ki katonáit a szomszédos Libanonból.

George Bush felszólította Szíriát, hogy vonja ki katonáit a szomszédos Libanonból.

Az amerikai elnök az európai szövetségesek támogatását fogja kérni, hogy ennek érdekében nagyobb nyomás alá helyezzék a damaszkuszi kormányt. Bush elnök abból az alkalomból nyilatkozott a sajtónak, hogy John Negroponte diplomatát, az Egyesült Államok bagdadi nagykövetét, volt ENSZ-nagykövetet nevezte ki a hírszerző szervek munkáját felügyelő és összehangoló nemzeti hírszerzési igazgató nemrég létrehozott posztjára.

Az elnök kérdésekre válaszolva kijelentette: nem tudja, Szíriának volt-e köze Rafík Haríri volt libanoni elnök meggyilkolásához. Az Egyesült Államok – tette hozzá – támogatja azt a kezdeményezést, hogy nemzetközi vizsgálatot folytassanak le Hariri meggyilkolásának az ügyében.

Jövő heti látogatása alkalmával az európai szövetségesek támogatását fogja kérni: vegyék rá a damaszkuszi kormányt arra az ésszerű döntésre, hogy az ENSZ 1559. számú határozatának megfelelően vonja ki katonáit a szomszédos Libanonból, és segítse elő a demokratikus és szabad választások megrendezését az országban. Az elnök kijelentette, hogy Szíria nem tart lépést a tágabb közel-keleti térségben végbemenő haladással, a demokrácia menetelésével.

A volt libanoni kormányfő ellen elkövetett robbantásos merénylet után az Egyesült Államok „sürgős konzultációkra” hazarendelte damaszkuszi nagykövetét.

Iránról szólva Bush elnök közölte: a diplomácia eszközeivel akarja meggyőzni Iránt arról, hogy nukleáris fegyverkezési ambíciója elfogadhatatlan, és európai látogatásán ezért közös stratégia kidolgozását fogja javasolni a szövetségeseknek Teherán terveinek meghiúsítására. Leszögezte, hogy az Egyesült Államok megvédi Izraelt, amennyiben Irán veszélyeztetné biztonságát.

Washingtonban úgy vélik, hosszabb távon Iránt jelenti a nagyobb veszélyt nukleáris ambíciói miatt, rövid távon viszont Szíria árthat többet a térségben.

Amerika Bush elnök szavai szerint azt várja Szíriától, hogy szüntesse be a terrorizmus támogatását, a bukott bagdadi rezsim Szíriában tartózkodó híveit pedig toloncolja ki Irakba.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.