Forrás: MNO

A Sorstalanság, mint helykitöltő

A filmkészítők abból indultak ki, hogy a Berlinalén lesz az ősbemutató

2005. február 17. 10:31

Keresztes Lajos

A Sorstalanság a Heights című film helyett programkitöltő lett a berlini filmfesztiválon. A Heights azért került le a versenyprogramról, mert az alkotásban szereplő Glenn Close röviddel a Berlinale előtt lemondta látogatását – írja a Die Welt németországi konzervatív napilap.

A Die Welt konzervatív napilap Hanns-Georg Rodek und Jörg Taszmann Ha a sztárnak nincs kedve című írásában vizsgálja, miként vették le a berlini filmfesztivál programjáról a Heights című filmet, ami helyett a Fateless-t (Sorstalanság) vetítették.

Az idei Berlinale program már igen korán készen állt, és maga a fesztivál irányítója, Dieter Kosslick is meglepődött, mennyire problémamentes volt a filmek kiválasztása. A programfüzetben kedd esti versenyfilmként a Heights állt, mely öt sorsot mutat be egyetlen nyári napba sűrítve. A Los Angeles-i kalandokban többek között Glenn Close, Isabella Rossellini és George Segal szerepelt, azonban Heights helyett kedden a magyar holokausztfilm volt látható.

Az ilyen csereakciók előfordulnak, ha a film nem készült el időben, vagy a kópiát a légitársaság véletlenül Szingapúrba küldi Berlin helyett. A Heights esete azonban különleges: Dieter Kosslick személyesen vette le a versenyprogramról, mert Glenn Close röviddel a Berlinale előtt lemondta látogatását.

A filmek versenyprogramban való szerepeltetése és a sztárok megjelenése között szoros kapcsolat van, hiszen a filmet és a színészt “csomagban” árulják. Clint Eastwood például nem állt rendelkezésre, ezért nem került be a programba a Million Dollar Baby című film. A játékszabályokkal a sztárok is tisztában vannak, ezért a Heights visszadobása a színészek figyelmeztetését szolgálta, többek között Gérard Depardieu-t, aki szintén az utolsó pillanatban jelentette be berlini hiányzását. A rendezvény egyre inkább függ a szponzoroktól, akik sokkal inkább kíváncsiak a csillogásra, a sztárokra, mint a művészfilmekre, mint ahogy azt Dirk Große-Leege a Volkswagen kommunikációs főnöke leplezetlenül kimondta.

Ezt jól jellemzi, hogy a Sorstalanság megfilmesített változata csak mint helykitöltő film jöhetett szóba. Magyarországon egyértelműen abból indultak ki, hogy a koncentrációs tábor drámájának a Berlinalén lesz az ősbemutatója. Január 22-én jött a nemleges válasz azzal az ajánlattal, hogy a filmnek külön bemutatót szerveznek, amit a producer és rendező elutasított. Amikor magyarországi újságírók Dieter Kosslicktól megkérdezték a visszautasítás okát, ő állítólag azt válaszolta hogy, a Sorstalanság biztosan jó film, de van még kétszáz hasonlóan jó alkotás.

Forrás: Die Welt (welt.de)

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.