Forrás: Híradó Kulturális hírek

A múltheti bemutató óta százezren váltottak jegyet a Sorstalanságra

2005. február 17. 20:32

A múlt csütörtökön mozikba került alkotást vasárnap estig már 64 ezer 300-an nézték meg. Dráma-kategóriában magyar mozgókép hasonló nézőszámot még sohasem ért el.

Százezren váltottak jegyet a Sorstalanság című filmre Magyarországon a bemutató óta eltelt egy hét alatt. A forgalmazó Intercom szerint közölte: felülmúlta a várakozásokat a közönség érdeklődése az irodalmi Nobel-díjas Kertész Imre regényéből készült adaptáció iránt.

A múlt csütörtökön mozikba került alkotást vasárnap estig már 64 ezer 300-an nézték meg. Dráma-kategóriában magyar mozgókép hasonló nézőszámot még sohasem ért el.

Az Intercom szerint a statisztika azt bizonyítja, hogy Koltai Lajos filmjét „kivételesen nagy szeretetettel és kíváncsisággal” fogadták a nézők. Szerdán kelt el a százezredik jegy.

A múlt keddi budapesti díszbemutatón, illetve az aznapi szakmai vetítéseken mintegy négyezren látták a filmet. A csütörtöki forgalmazás óta a fővárosban körülbelül 41 ezren vettek mozijegyet a holokausztot feldolgozó alkotásra, vidéken 59 ezren voltak kíváncsiak a filmre.

Az Intercom szerint ezt az eredményt ilyen gyorsan még az amerikai filmek és a magyar vígjátékok is nagyon ritkán érik el.

A tavaly mozikba került A Passió, míg az utóbbi évek filmjei közül a Gladiátor ért el hasonló sikert a bemutató utáni héten, 112, illetve 110 ezer nézővel.

A magas nézőszám a forgalmazó szerint mérföldkő a magyar mozitörténetben, „az első állomás egy hosszú, várható sikertörténetben, a Sorstalanság nemzetközi pályáján”.

A negatív vélemények kerültek túlsúlyba a Sorstalanságról szóló szerdai német sajtóbeszámolókban. A filmet kedden mutatták be az 55. berlini nemzetközi filmfesztiválon, a Berlinalén Kertész Imre író, Koltai Lajos rendező, a főszereplő Nagy Marcell és a producerek jelenlétében.

A magyarországi vélemények is megoszlottak a film múlt keddi díszbemutatóját követően. Volt olyan esztéta, aki közepesnek minősítette a Sorstalanságot, amely nem tudja újszerűen láttatni a holokausztot; Kertész Imre viszont „abszolút hitelesnek” érezte a mozgóképet, amely szerinte nagy film, „ez teljesen világos”.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.