Forrás: Magyar Rádió

A Kneszet jóváhagyta a gázai kivonulásról szóló törvényt

2005. február 17., csütörtök 6:40

Az izraeli parlament nagy többséggel elfogadta a gázai és észak-ciszjordániai kivonulásról szóló törvényt, amely az elköltözők kártérítéséről és a szembeszegülők megbüntetéséről dönt.

A törvényjavaslatok a parlament különböző bizottságaiban számos változáson mentek át, például az eredeti változathoz képest jelentősen, majdnem duplájára nőtt a kártérítésekre szánt összeg, jelenleg mintegy egymilliárd dollárral számolnak. Végül a második és harmadik olvasatban 59-en szavaztak mellette, és 40-en ellene, 5 arab képviselő pedig tartózkodott.

Izraelben az elszakadási terv kapcsán hatalmas vihart kavart a honvédelmi miniszter, Shaul Mofáz döntése, hogy nem hosszabbítja meg a vezérkari főnök megbízatását a szokásos módon háromról négy évre, és így éppen a nyár elején, a gázai kivonulás előtt új vezetéssel működhet az izraeli hadsereg, miután az előző garnitúra készítette elő az elszakadást.

Ráadásul éppen ekkor jár le a belső elhárítás és felderítés, a sin bet vezetőjének mandátuma is, úgyhogy a legmagasabb szinten személycserék árnyékában zajlik majd az 1967-ben elfoglalt területek egy részének visszaadása.

Közben a Palesztin Hatóság elnökével tartott megbeszéléssel kezdte meg küldetését William Ward tábornok, az izraeli-palesztin biztonsági kérdésekben illetékes amerikai különmegbízott.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.