Forrás: MA

[cikk] SZNT-ülés: ‘Magyarország második Izraellé válik’ – ‘zsidók a magyar kormányban’

‘Molnár József csak annyit mondott, hogy zsidók vannak a magyar kormányban, nem minősítette, hogy ez jó-e vagy rossz’.

2005.02.16 10:19 MTI

Antiszemita felszólalás hangzott el a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) gyergyói ülésén – számolt be róla szerdai számában a Krónika, külön tudósítást és kommentárt is szentelve annak, hogy az ülés vezető nem utasították rendre a felszólalót.

Az erdélyi napilap szerint az SZNT hétvégi gyergyói ülésén az egyik felszólaló, Molnár József középső-kisküküllői küldött azt fejtegette a pódiumon, hogy ‘Magyarország második Izraellé válik’. ‘Tessenek megnézni: Németországot németek vezetik, Lengyelországot lengyelek, Szlovákiát szlovákok. Magyarország az egyetlen, amely lassan második Izraellé válik, s nincs kiút!’ – idézi a lap a felszólalót. Az egyik helyi televíziós társaság által rögzített szalag tanúsága szerint a résztvevők időnként tapssal szakították félbe Molnár beszédét – olvasható a lapban.

Árus Zsolt, a házigazda Gyergyószéki Székely Tanács elnöke, aki egyben az SZNT országos alelnöke is, kifejtette a Krónikának: nem látta az ülés jegyzőkönyvét, de nem tekinti incidensnek a történteket. ‘Molnár József csak annyit mondott, hogy zsidók vannak a magyar kormányban, nem minősítette, hogy ez jó-e vagy rossz’ – mondta nyilatkozatában Árus.

Eckstein-Kovács Péter, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora kifejtette a lapnak: a felszólalóén kívül az ülésvezető, Csapó I. József SZNT-elnök felelőssége is felvethető, hiszen rendre kellett volna utasítania a felszólalót, fel kellett volna szólítania, hogy vonja vissza kijelentéseit. A jogász végzettségű volt kisebbségügyi miniszter szerint a felszólalás nyilvánvalóan fajgyűlöletre uszítást tartalmaz, kimeríti az antiszemita propaganda fogalmát. A szenátor olyan, ‘Magyarországról beszivárgott ordas gondolatoknak’ nevezi Molnár megállapítását, amelyek szerinte soha nem voltak az erdélyi magyar és a székely közösség sajátjai.

A Krónika külön vezércikket is szentel az esetnek. Bakk Miklós politológus azt írja ebben, hogy a Székely Nemzeti Tanács is kezd arra a sorsra jutni, amelyre oly sok közéleti szereplő és kollektív személyiség: kezdetben céljaival azonosítják, később azonban elszólásaival.

Az SZNT gyergyószentmiklósi tanácskozásán elhangzott és némi tapssal meg is erősített antiszemita kijelentés ‘problémája’ nem csupán az, hogy a szervezet vezetőinek dönteniük kell, rosszalló bagatellizálással kezelik-e az ügyet, avagy világos és határozott állásfoglalásban ítélik el a felszólalót, hanem az is, hogy az SZNT jövőbeli szerepe is kockán forog – írta Bakk Miklós.

Szerinte a döntés világos mércéje lesz annak, milyen eszközökkel kívánja e szervezet elérni, hogy törekvése fősodorrá váljék az erdélyi magyar politikában, az autonómiáról való fecsegés lassú vizében. Ha ehhez a közép-európai – és azon belül a magyar – politikai kultúrának azt a romlott, de soha fel nem számolt áruját próbálja tovább tartósítani, amelynek egyik központi témája az antiszemitizmus, akkor csupán összeesküvés-elméleteket talál ott, ahol igazából új lehetőségekre kellene bukkannia – olvasható a vezércikkben.

Kapcsolódó írások:

Speciális magyar antiszemitizmus? – ‘eszköz a politikusok kezében’ »

Comments are closed.