Forrás: Híradó Kulturális hírek

Kemény kritikákat kapott a Sorstalanság

2005. február 16. 07:43

„a film egy szorgos amatőr rendező keze nyomát viseli. Hozzátette: a filmnek semmi esélye a nemzetközi sikerre”

Nem aratott sikert Berlinben a Nobel-díjas Kertész Imre regényéből készült film, a Sorstalanság – írja a Magyar Hírlap. Minden idők legdrágább magyar filmprodukciója hétfői külföldi ősbemutatóján a sajtó képviselői nem voltak túl lelkesek, a vetítés végén még a taps is elmaradt. Igaz, a produkció fő premierjét tegnap este, lapzárta után tartották.

Nem értem, Kertész miért nem észlelte, hogy egy ilyen film csak árthat presztízsének – nyilatkozta a Magyar Hírlap berlini tudósítójának az egyik spanyol újság, az ABC munkatársa. Az Il Messaggiero című római lap újságírója azt mondta: a film egy szorgos amatőr rendező keze nyomát viseli. Hozzátette: a filmnek semmi esélye a nemzetközi sikerre, Ennio Morricone zenéje túlzott erejű, amely már-már elnyomja a film tartalmát is. A Berliner Zeitung munkatársa szerint a film nem úgy sikerült, ahogyan azt sokan várták, de a mondanivalója mégiscsak kijött belőle. A La Guardia nevű barcelonai lap berlini tudósítója úgy fogalmazott: kétségkívül vannak rendkívül figyelemre méltó, kiválóan megkomponált jelenetek is a Sorstalanságban, de eleve kockázatos vállalkozás filmet készíteni kiemelkedő irodalmi művekből.

A külföldi lapok ugyanakkor elismerően szólnak Koltai alkotásáról. A Der Tagesspiegel kritikusa szerint Koltai kísérletét leginkább balladaként fogja fel az ember: a felháborító történetet magától értetődőként, erős érzelemmel akarja elmesélni. Ennio Morricone rekviemszerű zenéje ráhangol erre. A német kritikus úgy véli: a főszereplő, Nagy Marcell arcát aligha fogja bárki is elfelejteni. A Variety nagy hatású, mélyen mozgó drámának nevezi a Sorstalanságot, amelyet a neves operatőr, a rendezőként debütáló Koltai Lajos kitűnően vezetett végig és nagyszerűen erősített fel. Eredetien új módon tekint a holokausztra, hangvételében szembeszökően eltér az olyan hasonló történetektől, mint a Schindler listája és A zongorista – olvasható a lapban.

Magyar Hírlap

Kapcsolódó linkek

Magyar Hírlap

Comments are closed.