Forrás: Hírtv

Halálra ítélték ‘Rettenetes Iván’-t – A nap krónikája

Dátum: 2005. Feb. 16., Wednesday, 06:16

Rovat A nap krónikája

Hogy mi történt ezen a napon a múlt században? Megtudhatja A nap krónikájából, minden nap a hirtv.net-en. Felidézzük a jelentősebb eseményeket, a tudomány és kultúra érdekességeit, amire érdemes emlékeznünk.

1972. február 16-án több ezer bányász tüntetett a parlament előtt Londonban. A sztrájkolók Edward Heath konzervatív miniszterelnök lemondását követelték.

1987. február 16-án Jeruzsálemben megkezdődött John Demjanjuk bírósági tárgyalása. Egy évvel később háborús bűnökért halálra ítélték. Ő volt a lengyelországi treblinkai táborban 1942 és 1943 között a rabok által – szadista hajlama miatt – ‘Rettenetes Ivánként’ emlegetett őr. Az Izraeli legfelsőbb bíróság 1993-ban megsemmisítette az öt évvel korábbi ítéletet. Ez utóbbi döntés heves indulatokat váltott ki. 2002-ben egy amerikai szövetségi bíró megszüntette John Demjanjuk amerikai állampolgárságát, mert az ukrán származású férfi a II. világháború idején őrként szolgált náci haláltáborokban.

1992. február 16-án az izraeli hadsereg megölte Abbász Muszavi sejket és családját. A katonák helikopterekről támadták meg a Hezbollah vezetőjét. Az eset hatalmas felháborodást váltott ki Libanonban és veszélybe sodorta a közel-keleti béketárgyalások következő fordulóját.

A hír forrása: Hír TV

Hír TV

Visszatértünk!

A hír elérhetősége:

http://www.hirtv.hu/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=40161

Comments are closed.