Forrás: Híradó Panoráma

Blair: Livingstone-nak bocsánatot kell kérni

2005. február 16. 13:29

A londoni polgármestert antiszemitának tartott kifakadása miatt kötelezték a bocsánatkérésre

A legmagasabb politikai szintre hágott szerdán a londoni polgármester fajgyűlölőnek minősített kifakadása óta parázsló botrány, miután a brit miniszterelnök személyesen szólította fel a főváros első emberét bocsánatkérésre.

Ken Livingstone, a brit belpolitika szabadszájúságáról közismert fenegyereke, aki a kormányzó Munkáspárt színeiben vezeti a brit főváros közgyűlését, a minap a legnagyobb londoni esti napilap, az Evening Standard egy zsidó riporterétől azt kérdezte, hogy nem német háborús bűnös-e. Amikor az újságíró, Oliver Finegold – felfedve zsidó származását – ezt kikérte magának, Livingstone még tovább ment, mondván: lehet, hogy “maga zsidó, de mégis úgy viselkedik mint egy koncentrációs tábor őre … nyilván ezért fizetik”.

Livingstone régóta állóháborút folytat a Standard kiadójával, az Associated Newspapersszel, amelynek lapjai közé tartozik a Daily Mail is. Főleg ez utóbbi nem sok jó szót pazarolt eddig a londoni polgármesterre; egy ízben például azt írta róla, hogy Livingstone “alig népszerűtlenebb Slobodan Milosevicnél”, a háborús bűnök vádjával hágai bíróság előtt álló volt jugoszláv vezetőnél.

A Finegold elleni kirohanás azonban a politikus és a kiadó közötti konfliktusnál jóval messzebb ható belpolitikai botrányt kavart, amelyben szerdán már a brit kormányfő is szükségesnek tartotta megszólalni.

Tony Blair a Five kereskedelmi tévécsatorna magazinműsorában azt mondta: a politikusokat “az újságírók időnként valóban kihozzák a sodrukból”, Livingstone-nak azonban, mivel “kijelentését egy zsidó újságíróra tette”, bocsánatot kell kérnie. Livingstone ezt eddig több nyilatkozatában megtagadta.

A londoni polgármester ellen már hivatalos panasszal élt a közgyűlésnél a 300 ezres brit zsidó közösség képviseleti szerve, a Board of Deputies of British Jews, és a londoni városházán hivatalos vizsgálat is indult. Ha a testület megállapítja Livingstone vétkességét, elvileg polgármesteri posztjától is megfoszthatja.

Londoni kommentátorok szerint a botrány nem jöhetett volna rosszabbkor, hiszen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság éppen szerdán kezdte helyszíni terepszemléjét a 2012-es nyári játékokra pályázó brit fővárosban.

A politikai kötöttségekre nem sokat adó londoni polgármester nem először okoz fejfájást brit kormánykörökben zabolátlan kijelentéseivel. Tavaly például – éppen az Evening Standardnek – azt mondta: szeretne egy nap arra ébredni, hogy a szaúdi királyi család tagjai “lámpavason himbálóznak”, és Szaúd-Arábiának végre olyan kormánya van, amely a népet képviseli. Szaúd-Arábia a brit kormány legfőbb térségbeli arab szövetségese, és a brit fegyveripar messze legnagyobb megrendelője

MTI/hirado.hu

Comments are closed.