Forrás: Origo

BBC lapszemle – 2005. február 16.

2005. február 16., szerda, 8:09

A ma életbe lépő Kiotói-egyezmény az európai lapok egyik fő témája. A megállapodás célja, hogy csökkentsék az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Az egyezményhez ugyanakkor – más országok mellett – az Egyesült Államok egyelőre nem csatlakozott, pedig élen jár a szennyező anyagok kibocsátásában.

A német Frankfurter Allgemeine Zeitung pesszimista a megállapodás sikerét illetően. A lap szerint az egyezmény egy óriási kísérlet, amelynek az eredménye bizonytalan. Hozzáteszi, hogy egyelőre kevés bizonyíték van arra, hogy a szén-dioxid kibocsátásra vonatkozó csökkentést sikerül betartani. A lap Németországot említi példaként, amelynek 25 százalékos csökkentést kellene elérnie, ugyanakkor ennek megvalósításától az utóbbi években jócskán elmaradt.

A francia Le Monde úgy fogalmaz, hogy Vlagyimir Putyin Oroszországa volt az, amely lehetővé tette, hogy a kyotói megállapodás hatályba lépjen. A lap szerint az Egyesült Államokat ugyan nem sikerült rábírni arra, hogy csatlakozzon az egyezményhez, de ettől függetlenül a washingtoni kormányzat most egyre erősődő nyomás alá kerül majd belföldön. A Le Monde úgy véli ugyanis, hogy az amerikai cégek számára nehéz lesz úgy folytatni tevékenységüket, hogy közben a világ nagy részére vonatkozik a szabályozás.

A spanyol El Pais arra számít, hogy Spanyolország nehezebben fog megfelelni a követelményeknek, mint a többi uniós ország. A lap szerint ugyanis a többi tagállamban már korábban elkezdtődtek a kibocsátás csökkentésére vonatkozó kezdeményezések. Spanyolországban azonban jelenleg a kibocsátási szint 30 százalékkal meghaladja az egyezményben megengedett értéket – írja a spanyol lap.

A brit lapok továbbra is kiemelten foglalkoznak a hétfői libanoni merénylet következményeivel. A bejrúti robbantás célpontja az ország korábbi miniszterelnöke, Rafik Hariri volt. A többi laphoz hasonlóan a Times is beszámol arról, hogy George Bush amerikai elnök visszahívta szíriai nagykövetét. A lap megjegyzi, hogy Szíria már a hétfői merénylet előtt is szerepelt Washington látókörében. Az utóbbi hónapokban az Egyesült Államok ugyanis azzal vádolta Damaszkuszt, hogy menedéket ad Izraelt támadó militánsoknak és az iraki lázadók támogatóinak – írja a Times.

A Daily Telegraph egyik fő külpolitikai híre, hogy egy amerikai szenátor bűncselekmények elkövetésével vádolta meg az iraki olajat élelmiszerért programért felelős ENSZ-tisztviselőt, Benon Sevant. Az ügyet vizsgáló amerikai szenátusi bizottság elnöke állítja, hogy bizonyítékaik vannak arra, hogy Sevan 700 ezer dollár értékben olajszerződésekhez jutott, amelyeket aztán könnyen készpénzre tudott váltani – írja a brit lap. Egy független vizsgálat korábban már megállapította, hogy az ENSZ-tisztviselő tisztességtelen módon látta el feladatát.

Az Independent Szávziföld királyáról közöl cikket, akit gyakran ér támadás azért, hogy ő maga fényűző életet él, miközben országának lakossága nyomorog. Mint a lap írja, a király legutóbbi költekező akciója az volt, hogy mind a tíz feleségének vett egy vadonatúj, 5-ös sorozatú BMW-t, amelyek jövő héten érkeznek meg az országba. A lap tételesen is összegyűjtötte az afrikai ország uralkodójának vagyontárgyait. E szerint építtetett tíz palotát, magánrepülőgépet rendelt magának, autóparkja pedig 700 ezer fontot ér. Legutóbbi születésnapi partija 530 ezer fontba került. Mindeközben az ország lakóinak fele munkanélküli, de akiknek van állása, azoknak a kétharmada is a szegénységi küszöb alatt él – írja az Independent.

(BBC)

Comments are closed.