Forrás: Origo

BBC lapszemle – 2005. február 15.

2005. február 15., kedd, 8:00

Az európai lapok egyik fő témája a Bejrútban történt robbantás, amelynek során életét vesztette a volt libanoni miniszterelnök, Rafik Hariri, aki ellenezte az ország szíriai megszállását. Címlapokon szerepel a bevándorlás kérdése is, Nagy-Britanniában a migránsok egészségügyi szűrésére vonatkozó javaslat, Németországban pedig egy vízumbotrány miatt.

A brit Independent a libanoni merénylettel kapcsolatban a lap egyik tudósítójának személyes hangvételű riportját közli, aki pár száz méterre a robbanástól lakott. Az újságíró emlékeztet arra, hogy a merénylet célpontja, a volt libanoni miniszterelnök kizárólag páncélozott Mercedesekből álló konvojokban közlekedett. A merénylők ezért nagy erejű robbantást hajtottak végre, hogy végezzenek vele. Mint az Independent tudósítója írja, a detonáció erejére jellemző, hogy egy autót felrepített egy közeli épület harmadik emeletére.

A Daily Telegraph elemzésében azt írja, hogy Bejrútban két lehetséges elmélet keringett arról, hogy ki hajthatta végre a robbantást. Vagy a szíriaiak ölték meg Rafik Haririt, mivel gyűlölték őt, vagy pedig az izraeliek tették, mert ők meg a szíriaiakat gyűlölik – fogalmaz a brit lap, amely emlékeztet arra, hogy Washington rögtön közölte, hogy a libanoni embereknek kellene dönteniük a saját jövőjükről megfélemlítés és szíriai megszállás nélkül. A Daily Telegraph szerint ez ugyan nem azt jelenti, hogy a Fehér Ház Szíriát vádolná a merénylettel, de közel van hozzá.

A francia Liberation azt írja, hogy Hariri tisztában volt azzal, milyen kockázatokkal jár a Szíriával szembeszegülő politika. A lap szerint biztosra vehető, hogy merénylői profik voltak, akiknek célja, hogy destabilizálják Libanont. A Liberation úgy véli, hogy céljuk volt az is, hogy megállítsák azokat, akik megkérdőjelezik a jelenlegi helyzetet, azaz a szíriai megszállást. A lap hozzáteszi, hogy a merénylők emlékeztetni akarták az embereket arra, hogy az ország továbbra is egy időzített bomba, amely bármikor megrázhatja az egész Közel-Keletet.

A szintén francia Le Figaro a hétfői bejrúti merényletet úgy jellemzi, mint a visszatérést a káoszhoz. A lap szerint a robbantás bizonytalanságot hoz Libanon számára, míg a komoly amerikai nyomás alatt lévő Szíriát kényes helyzetbe hozta.

A brit Guardian a címlapján az ellenzéki konzervatívok bevándorlással kapcsolatos terveivel foglalkozik egyik fő hírként. A konzervatívok ugyanis azt ígérik, hogyha megnyerik az idén tavasszal esedékes választásokat, akkor kötelezővé teszik az egészségügyi szűrését azoknak, akik egy évnél hosszabb ideig akarnak Nagy-Britanniában maradni. A tesztek között szerepelne HIV és tbc-vizsgálat is. A konzervatívok azt javasolják, hogy azokat a HIV fertőzötteket, akik egy évnél hosszabb ideig akarnak maradni, ne engedjék be az országba. Az ellenzékiek szerint ugyanis a kezelésük túl sokba kerülne. A bevándorlás kérdése a választási kampány egyik fő témája, a kormányzó Munkáspárt is nemrég jelentette be szigorításra vonatkozó terveit.

A német lapok fő témáját is egy bevándorlással kapcsolatos ügy adja. A német külügyminiszter, Joschka Fisher vállalta ugyanis a politikai felelősséget azért a rendeletért, amely lehetővé tette, hogy kelet-európai országokból, elsősorban Ukrajnából és Fehéroroszországból tömegek kapjanak vízumot és jussanak be az Európai Unió területére. A német ellenzék szerint az érkezők közül sokan feketemunkát vállaltak, a nőket pedig bűnöző csoportok prostitúcióra kényszerítették.

A Die Welt szerint a kérdés az, hogy az ügyért Fischer pártjának, a zöldeknek a politikai vaksága felelős, vagy pedig a külügyminiszter gyakorolt nyomást a lazább vízumkezelési szabályok érdekében.

Az osztrák Der Standard úgy véli, hogy Fischer túl későn reagált az ügyre, és most kínos kérdésekre számíthat a parlamenti vizsgálat során.

(BBC)

Comments are closed.