Forrás: HVG

Izrael is szóba jöhet

Szíriának nem volt érdeke a Hariri elleni merénylet?

2005. február 14. 19:26Utolsó módosítás: 2005. február 14. 19:28

Londoni szakértői vélemény szerint Szíriának, amelyet várhatóan sokan felelősnek fognak nevezni Rafik Hariri volt libanoni kormányfő hétfői meggyilkolásért, most nem állt érdekében egy ilyen merénylet, de az biztos, hogy a támadás nem egyéni merénylő, hanem titkosszolgálat műve volt.

Nadim Shehadi, a londoni Királyi Külügyi Intézet (RIIA) térségi kutatásvezetője – az MTI kérdésére, hogy elképzelhető-e Damaszkusz szerepe a libanoni szír szerepvállalás befejezését szorgalmazó Hariri meggyilkolásában – hétfőn azt mondta: „szinte nyilvánvaló, hogy minden vádló ujj Szíriára fog mutatni”.

Ugyanakkor Szíriának lenne a legtöbb veszítenivalója, ha vele hoznának kapcsolatba egy ilyen incidenst, mert nem állna érdekében, hogy ennyire közvetlen és nyilvánvaló módon összefüggésbe hozzák a libanoni stabilitás aláásásával – mondta.

A damaszkuszi vezetésre máris komoly nyomás nehezedik annak érdekében, hogy vonuljon ki Libanonból, és csökkentse az országra gyakorolt befolyását. A hétfői merénylet egyértelműen tovább fogja növelni ezt a nyomást – vélte a RIIA elemzője.

Arra a felvetésre, hogy Hariri csatlakozott a libanoni szír befolyást ellenző csoportokhoz, Shehadi azt mondta: a volt kormányfő valóban Szíria libanoni szerepvállalásának egyik első számú ellenzője volt, de nyíltan nem szállt szembe Szíria jelenlétével, nem csatlakozott a (Szíria-párti) Émile Lahud elnök újjáválasztása elleni parlamenti kezdeményezéshez, és soha nem vett részt ellenzéki rendezvényeken.

A Királyi Külügyi Intézet szakértője azt teljesen kizárhatónak nevezte, hogy Lahudnak, akivel Hariri tavaly összekülönbözött, és utána le is mondott, bármi köze lenne a merénylethez, mert szavai szerint ez „egyáltalán nem Lahud stílusa”.

Shehadi szerint viszont az elkövetés „kimunkált módjából” és abból, hogy Hariri körül igen magas szintű volt a biztonsági őrizet, bizonyosra vehető, hogy a merénylet „valamely jelentős

titkosszolgálat műve lehetett”. A RIIA elemzője szerint a térségben főszerepet játszó két legnagyobb titkosszolgálat a szíriai és az izraeli, és Izraelnek jelentős érdeke fűződik a libanoni szír jelenlét destabilizálásához. Hangsúlyozta viszont: ezzel nem azt mondja, hogy szerinte akár Szíria, akár Izrael közvetlen szerepet játszott Hariri meggyilkolásában, csak azt, hogy e két országra vetül „a legnyilvánvalóbb gyanú”.

Shehadi szerint azonban jelen pillanatban egyszerűen nem lehet megmondani, hogy ki állhat a merénylet mögött. A szakértő mindenesetre kizárta annak lehetőségét, hogy Hariri meggyilkolása a 15 éve lezárult polgárháború kiújulásához vezethet.

MTI

::Kapcsolódó anyagok:

  Demokrácia arab módra   Merényletben meghalt Rafik Hariri volt libanoni kormányfő   Külföldi titkosszolgálat vagy iszlamisták likvidálták az exkormányfőt?

Comments are closed.