Forrás: HVG

Feltételeket szabnak

Szerepet vállalhat a NATO Irakban

2005. február 14. 12:39Utolsó módosítás: 2005. február 14. 12:40

Reálisnak tartja a NATO közel-keleti szerepvállalását bizonyos feltételek teljesülése esetén Harald Kujat tábornok, a szervezet katonai bizottságának elnöke.

A német NATO-tábornok, – aki júliusban adja át hivatalát utódjának – a Die Presse című osztrák napilap hétfői számában megjelent interjújában kifejtette: csak akkor képzelhető el a szervezet közel-keleti békefenntartói szerepvállalása, ha az izraeliek és a palesztinok véget vetnek viszálykodásuknak, megállapodást kötnek, és azt egy harmadik fél szavatolja. „Ugyan ki vállalhatná ezt a szerepet a NATO-n kívül” – tette fel a kérdést a tábornok. Hozzáfűzte, hogy csak akkor kezdődhetne meg a NATO közel-keleti szerepvállalása, ha azt a szervezet valamennyi tagországa megszavazná.

Kujat elmondta, hogy a szervezet fejleszteni akarja a NATO és a földközi-tengeri térséghez tartozó országok közötti párbeszédet, amely már több mint tízéves múltra tekint vissza. Emlékeztetett arra, hogy a szervezet már tavaly megfogalmazta: többet kell tenni ezen a téren.

Felsorolta, hogy novemberben közös tanácskozásra hívta meg Algéria, Marokkó, Tunézia, Egyiptom, Jordánia, Mauritánia és Izrael vezérkari főnökeit, akik így első alkalommal voltak együtt egy tárgyalóteremben. Ma már átfogó kiképzési megállapodás van érvényben ezekkel az országokkal, s a NATO kiszélesíti az együttműködést velük a terrorizmussal kapcsolatos titkosszolgálati információk cseréjére is. A NATO meg is hívta ezeknek az országoknak az egységeit hadgyakorlatokra, illetve tengeri megfigyelési akciókon való részvételre, s Marokkó már például 600 fős katonai egységet vezényelt a Balkánra a szervezet zászlaja alá.

A tábornok cáfolta, hogy napirendre került volna egy, a NATO ellenőrzése alatt álló szektor kialakítása Irakban. Elmondta, hogy a szervezet csak támogatja az iraki biztonsági erők kiképzését, valamint lőfegyvereket szállít. Páncélosokat még nem – tette hozzá, de nem tartotta kizártnak, hogy a jövőben erre is sor kerül majd.

A NATO esetleges közel-keleti szerepvállalásával kapcsolatban a Der Standard című liberális osztrák napilap hétfői számában idézte Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkárt, aki a hét végén tartott müncheni biztonsági fórumon kijelentette, hogy a szervezetnek aktív szerepvállalásra kell felkészülnie a közel-keleti békefolyamatban. A főtitkár szerint a NATO-nak készen kell állnia arra, hogy ha Izrael és a palesztinok békemegállapodást kötnek, akkor azt támogatni tudja, s a megállapodás betartását európai és amerikai katonák felügyelnék. Hozzáfűzte azonban, hogy egyelőre még nem érkezett el ez az idő.

MTI

::Kapcsolódó anyagok:

  Ivanov: a NATO veszélyezteti Oroszország biztonságát

Comments are closed.