Forrás: Magyar Rádió

Sorstalanság: holnapi bemutató Berlinben

2005. február 14., hétfő 9:59

Holnap mutatják be a Berlini Filmfesztiválon a Sorstalanság című filmet. A szemle eddigi tapasztalatait foglalja össze kiküldött tudósítónk.

Kilenc film már lepergett a 22-ből – ennyi versenyezhet az arany- és Ezüst Medvékért, de túlbillenve az első harmadon, a Berlinale még nem szolgált igazi meglepetéssel, hacsak nem az a meglepetés, hogy ezúttal elég szürke a kínálat. A filmkészítőknek úgy látszik, csak a szokványos fordulatokra, netán néhány villanásnyi ötletre futja, semmi több.

Talán ezért is próbálkoznak többen azzal, hogy epizódokból rakják össze a filmet. Az idei Berlinalén egyébként látványosan háttérbe szorultak az amerikai filmek, alig néhányat válogattak be belőlük, így a sztár parádé is rendre elmarad. Különös figyelem irányul viszont Afrikára.

A fesztivált nyitó film is a civilizáció kezdetét, a majom és ember közti hiányzó láncszemet vélte felfedezni Közép-Afrikában, aztán egy másik film, a Ruanda Hotel a “90-es évekbeli tömegmészárlásról dolgoz fel igen hatásosan egy igaz történetet.

A magyar versenyfilmet, az operatőr Koltai Lajos első rendezését, a Sorstalanságot holnap mutatják be a Berlinalén.

Osgyáni Csaba (Berlin)

Comments are closed.