Forrás: MNO

Izraeli vadászgépek lelőtték a damaszkuszi kormány két repülőgépét?

2005. február 13. 13:32

Jack Corn

Az amerikai fővárosban száműzetésben működő szíriai Reform Párt szóvivője szerint tavaly szeptember 14-én az izraeli légierő vadászgépei tűzharcban lelőtték a damaszkuszi kormány két MIG-29-es repülőgépét.

Az 1980-as évek óta ez volt az első közvetelen katonai összecsapás a két ellenfél között. A szóvivő véleménye szerint az izraelieket felháborította, hogy Asszad szír elnök nagyobb létszámú katonaságot vezényelt Latakia kikötőváros védelmére annak érdekében, hogy megvédje a Hezbollah terrorszervezet részére küldött iráni fegyver szállítmányokat.

Az izraeli légierő F-16-os gépei egy hazai készítésű Python 4-es és egy amerikaiaktól vásárolt AIM 9M Sidewinder elnevezésű rakétával eltalálták a két szovjet gyártmányú gépet. A két pilótát, Arshad Midhat ezredest és Ahmad Al-Khatib századost a szír katonai helikopterek mentették ki a mediterrániai tenger hullámaiból.

A szóvivő szerint a kudarc arra késztette Bashir Asszadot, hogy felgyorsítsa Putyin elnökkel a már korábban megkezdett tárgyalásait a legújabb orosz gyártmányú légelhárító fegyverek vásárlásáról – közölte a Middle East Newsline.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.