Forrás: Híradó Panoráma

Abbász elleni merényletre készül Hezbollah

2005. február 13. 13:32

A palesztin biztonsági szervekhez eljutott fenyegetések szerint Mahmúd Abbász palesztin elnök életére törhet az Irán által támogatott libanoni Hezbollah fegyveres csoport, ha az államfő folytatja az izraeli-palesztin megbékélést célzó politikáját – írta a The Sunday Telegraph.

A legnagyobb konzervatív vasárnapi brit lapnak palesztin illetékesek azt mondták, hogy a fenyegetés közvetett úton, a Hezbollah „palesztin kapcsolatain” keresztül érkezett, de azt a palesztin biztonsági szervezetek „nagyon komolyan veszik”.

A név nélkül idézett illetékesek egyike szerint sok olyan csoport működik a környéken, amelyek nem akarnak tűzszünetet, mert az megfosztaná őket befolyásuktól. Abbász megbékélési politikája közvetlen kihívás e csoportok befolyása ellen, vagyis az államfő „veszélyes ösvényre lépett” – mondta a palesztin tisztviselő a brit lapnak.

A The Sunday Telegraphnak palesztin illetékesek olyan elfogott dokumentumokat mutattak, amelyek közvetlen összefüggést tárnak fel a Hezbollah és a palesztin terrorizmus között. A síita milícia egyes iratok tanúsága szerint például közel-keleti egyetemeken tanuló palesztin diákokat toborzott libanoni terrorista kiképzésre, és palesztin terrorcsoportokat pénzel.

A brit lap által idézett értesülések szerint a Hezbollah libanoni aktivistái 100 ezer dollárt kínálnak olyan palesztinoknak, akik hajlandók Izraelben merényleteket végrehajtani.

Comments are closed.