Forrás: HVG

Befolyásukat féltik

A Hezbollah likvidálná Mahmúd Abbász palesztin elnököt?

2005. február 13. 12:46Utolsó módosítás: 2005. február 13. 12:48

Mahmúd Abbász palesztin elnök életére törhet az Irán által támogatott libanoni Hezbollah fegyveres csoport, ha az államfő folytatja az izraeli-palesztin megbékélést célzó politikáját – írta a The Sunday Telegraph palesztin biztonsági forrásokra hivatkozva.

A legnagyobb konzervatív vasárnapi brit lapnak palesztin illetékesek azt mondták, hogy a fenyegetés közvetett úton, a Hezbollah „palesztin kapcsolatain” keresztül érkezett, de azt a palesztin biztonsági szervezetek „nagyon komolyan veszik”.

A név nélkül idézett illetékesek egyike szerint sok olyan csoport működik a környéken, amely nem akar tűzszünetet, mert az megfosztaná őket befolyásuktól. Abbász megbékélési politikája közvetlen kihívás e csoportok befolyása ellen, vagyis az államfő „veszélyes ösvényre lépett” – mondta a palesztin tisztviselő a brit lapnak.

A The Sunday Telegraphnak palesztin illetékesek olyan elfogott dokumentumokat mutattak, amelyek közvetlen összefüggést tárnak fel a Hezbollah és a palesztin terrorizmus között. A síita milícia egyes iratok tanúsága szerint például közel-keleti egyetemeken tanuló palesztin diákokat toborzott libanoni terrorista kiképzésre, és palesztin terrorcsoportokat pénzel.

A brit lap által idézett értesülések szerint a Hezbollah libanoni aktivistái 100 ezer dollárt kínálnak olyan palesztinoknak, akik hajlandók Izraelben merényleteket végrehajtani.

MTI

::Kapcsolódó anyagok:

  Négy év óta először izraeli-palesztin csúcs lesz kedden  Újra megnyitotta Izrael a rafahi átkelőt a palesztinok előtt  Máris megszegték a palesztin-izraeli tűzszünetet  Saron leül a palesztinokkal tárgyalni   Bush újabb „koordinátort” állít a Palesztin Hatóság mellé

Comments are closed.