Forrás: HVG

Kínos

A brit toryk bevándorlásellenes vezére maga is menekültek gyermeke

2005. február 13. 17:08Utolsó módosítás: 2005. február 13. 17:33

Michael Howard brit konzervatív vezér felmenői jó eséllyel nem telepedhettek volna le Nagy-Britanniában azon drákói intézkedések alapján, amelyekkel Howard ígéri megválasztása esetére megszigorítani a brit bevándorlási szabályokat – ezt maga a toryk miniszterelnök-jelöltje ismerte el, miután kiderült, hogy Erdélyből menekült édesapja annak idején hamis adatokkal folyamodott brit állampolgárságért.

Howard erdélyi – apai részről magyar – zsidó menekültek gyermekeként született Walesben. Édesapja, Hecht Bernát a Holokauszt előtt, a 30-as évek végén vándorolt ki Nagy-Britanniába a Máramaros megyei Visóorosziból (Ruscova), ahol a gazdag kereskedőcsaládnak korábban jelentős ingatlanai – szántói, erdei, malmai – voltak.

A tory vezér többször elmondta, hogy hátrahagyott felmenői – köztük nagymamája – és oldalági rokonai szinte mind elpusztultak a náci koncentrációs táborokban.

Howard azonban a Daily Mail hétvégi számának felfedte: édesapja, amikor 1947-ben brit állampolgárságért folyamodott, hamisan állította, hogy az ő apja – vagyis Howard nagyapja – már korábban meghalt Romániában, ugyanis a nagypapa akkor már évek óta szintén Londonban élt. Az apai nagymamát 1944-ben Auschwitzban ölték meg.

Michael Howard, akit 2003-ban választottak a Konzervatív Párt élére, azt mondta: abból a tényből, hogy édesapja annak idején valótlant állított saját apjáról, azt a következtetést vonta le, hogy nagyapja illegális bevándorlóként érkezhetett Nagy-Britanniába. Hozzátette: minderről csak nemrég szerzett tudomást, és „helytelennek” tartja apja eljárását.

Howard elismerte: maga sem tudja, hogy nagyapja az országban maradhatott volna-e, ha az általa nemrég javasolt bevándorlásszigorító intézkedések akkor érvényben lettek volna, mert „a részleteket még nem dolgoztuk ki”.

A tory vezér, aki pártja részéről a bevándorlás kérdését tette meg a májusra várt – jóllehet hivatalosan még ki nem írt – választások máris folyó kampányának központi témájává, olyan ausztrál mintájú szűrőrendszer életbe léptetését helyezte kilátásba győzelmük esetére, amely az EU-n kívülről érkező munkavállalók kérvényeit szakmai képzettségük szintje alapján pontozná és bírálná el.

A terv alapján a menedékkérők befogadását kvóták közé szorítanák.

Howard hétvégi nyilatkozatára a kormányzó Munkáspártban máris lecsaptak. Egy Labour-illetékes vasárnap – a konzervatívok bevándorlási terveire utalva – azt mondta: Michael Howardnak az a szerencséje, hogy amikor szülei menedékre leltek Nagy-Britanniában, „nem Michael Howardnak hívták a brit miniszterelnököt”.

MTI

::Kapcsolódó anyagok:

  Győzött a tory, de kaszált az EU-ellenes UKIP is   HOWARD MARAD

Comments are closed.