Forrás: Origo

25 millió dollárt adhat az USA az aranyvonatért

2005. február 13., vasárnap, 22:30

A német Der Spiegel című hírmagazin szerint 25 millió dollárt (közel 4,7 milliárd forintot) ajánl fel az Egyesült Államok a magyar zsidók értéktárgyaival megrakott, amerikai kézre került, majd eltűnt aranyvonatért. A kárpótlási igény ennél jóval nagyobb volt: a holokausztot túlélő 50 ezer magyar zsidó után egyenként 10 ezer dollárt (1,8 millió forintot) követeltek a panaszosok.

Várhatóan 25 millió dollárt ajánl fel az amerikai kormányzat kárpótlásként a Miamiben zajló aranyvonat-perben – írja legújabb számában a Der Spiegel, hosszabb cikkben elevenítve fel a magyarországi zsidók értéktárgyaival megrakott aranyvonat amerikai kézre kerülésének, illetve a tárgyak eltűnésének történetét. A második világháború végére visszanyúló esetet a német hírmagazin történészekre hivatkozva „a világtörténelem egyik legnagyobb lopásának” nevezi.

A 25 millió dolláros kárpótlási összegről a hetilap az érintettek köréből értesült. Az összegnek nélkülöző magyar zsidók számára létrehozandó alapba kerülhet. A lap szerint a Bush-kormány nyilvánvalóan nem gondol arra, hogy kárpótlást fizessen az anyagi veszteségekért. A panaszosok eredetileg 10 ezer dollárt követeltek a holokausztot túlélő 50 ezer magyarországi zsidó mindegyikének – írja a Der Spiegel.

A washingtoni kormánynak valószínűleg jelentősen meg kell még toldania kompromisszumos ajánlatát. Bármilyen összegben is egyezzenek meg a felek, 60 év után a jóvátétel jelképes gesztusáról lehet csak szó – jegyzi meg a Der Spiegel. Az ügyet tárgyaló bírónő, Patricia Seitz péntekig adott határidőt a feleknek a megegyezésre.

(MTI)

Comments are closed.