Forrás: Híradó Panoráma

Hazatérhetnek a kitoloncolt ciszjordániai palesztinok

2005. február 12. 15:35

Izraeli feltétel, hogy a visszaengedettek lemondjanak minden erőszakos cselekményről

Izrael a hét elején megkötött tűzszüneti megállapodás jegyében megengedi a terrortevékenység gyanújával kitoloncolt ciszjordániai palesztinok hazatérését. A hírt mindkét fél megerősítette.

„Elvi megállapodás született köztünk arról, hogy minden Ciszjordániából kitoloncolt palesztin hazatérhet” – jelentette be palesztin részről Száeb Erekát, az Izraellel folytatott tárgyalások minisztere. Hozzátette, hogy a megállapodás gyakorlati végrehajtása két héten belül várható.

Egy névtelenül nyilatkozó izraeli tisztségviselő megerősítette a palesztin bejelentést, hozzáfűzve, hogy az izraeli fél feltételt szabott e „terroristák” visszaengedéséhez. Írásos kötelezettséget kell vállalniuk, hogy lemondanak mindenféle erőszak alkalmazásáról, és a Palesztin Hatóság ellenőrzése alá helyezik magukat.

Az izraeli hatóságok 56 palesztint űztek el a Jordán folyó nyugati partjáról. Némelyeket a másik palesztin területre, a Gázai övezetbe vittek át, másokat európai országokban helyeztek el, a befogadó országok egyetértésével. A hazatérők között lehet az 39 palesztin is, aki 2002 tavaszán fegyveresen befészkelte magát a ciszjordániai Betlehemben a Születés templomába, és dacolt a várost megszálló, a templomot ostromzár alá vonó izraeli alakulatokkal.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.