Forrás: MNO

Egyre több az antiszemita támadás Nagy-Britanniában

A német nyelvterület lapszemléje

2005. február 12. 12:33

Keresztes Lajos

Soros György szerint a legfontosabb ipari államokat tömörítő G-8-as csoportból ki kell zárni Oroszországot – írja a Die Presse. A Spiegel beszámolója szerint egyre több támadás éri a zsidó közösségeket Nagy-Britanniában. A korrupció gyanúja lengi körül a prágai miniszterelnököt – olvasható a Die Welt-ben.

Die Presse (diepresse.com)

A konzervatív lapnak adott exkluzív interjút Soros György Kifelé Oroszországgal a G-8-akból címmel. Az interjúban Soros úgy fogalmazott, hogy a roma kérdés a legkomolyabb és ennek ellenére a leginkább elhanyagolt kisebbségi probléma Európában. Kilencmillió igen hátrányos helyzetű és borzalmas körülmények között élő emberről beszélhetünk, ami a társadalmak negatív erejévé teszi őket.

Magyarországon az alapítvány létrehozása óta támogatja a cigányokat a képzésben és a kultúrában, s már igen pozitív eredményeket tud felmutatni. Már létrejött a képzett fiatal cigányok csoportja, akik önbizalommal lépnek a nyilvánosság elé. Soros saját bevallása szerint azért hozta létre az alapítványt, mert „először is ember voltam, s csak azután lettem üzletemberré. Miután elég pénzt kerestem, valamicskét jó célok érdekében szerettem volna kiadni.”

A milliárdos szerint Oroszország immár nem működő demokrácia, nem létezik a szabad média, vagy a politikai ellenzék, illetve a kormánytól független igazságszolgáltatás. Soros szerint a legfontosabb ipari államokat tömörítő G-8-as csoportból ki kell zárni Moszkvát, mivel annak csak demokratikus államok lehetnek a tagjai. Európa azonban függ Moszkva energia szállításaitól, éppen ezért ezek az államok nem kívánják tudomásul venni az oroszországi negatív politikai változásokat.

Der Spiegel (spiegel.de)

A baloldali német hírmagazin Drámaian nőtt az antiszemita támadások száma című írásában tudósít a Nagy-Britanniában komoly aggodalmat kiváltó jelenségről.

Az Independent című brit lap információi szerint a londoni és manchesteri zsidó közösség különösen nagy számú támadásnak volt kitéve. A két városban a zsidókat több mint 400 alkalommal támadták meg. Több mint húsz éve összesítik Nagy-Britanniában ezeket a számadatokat s a 2004-es esztendőben új csúcsot döntöttek a támadások. Az Independent információi szerint az antiszemita atrocitások száma tavaly 42 százalékkal összesen 532 támadásra növekedett. Ebből 83 volt tettleges bántalmazás, főként ortodox zsidókkal szemben.

A zsidó közösségeket önvédelmi tanácsokkal ellátó Community Security Trust (CST) információi szerint a drámai növekedés döntően a közel-keleti eseményekre vezethető vissza. A palesztinok egyes támogatói az izraeli állammal szembeni ellenséges érzéseiket az angliai zsidóságok vezetik le – állítja a CST. Így amikor tavaly márciusban a Hamasz vezetőjét, Jaszin sejket meggyilkolta az izraeli hadsereg, az ezt követő 48 órában 54 antiszemita akciót regisztráltak.

Die Welt (welt.de)

A konzervatív napilapban Hans-Jörg Schmidt A lakás affér kellemetlen helyzetbe hozta Grosst, a prágai miniszterelnököt című írásában mutatja be a cseh szocialista politikus nehézségeit.

Valószínűleg már régen megbánta Stanislav Gross, hogy nem költözött be miniszterelnökként az őt megillető szolgálati villába. Fél évvel ezelőtt, amikor megválasztották, ezt azzal indokolta, hogy annyira közel áll hozzá a saját lakása. Ez a kijelentése azonban felkeltette a sajtó érdeklődését, hiszen Gross azóta képtelen hihetően megmagyarázni, hogyan jutott az ingatlanhoz; azóta a korrupció gyanúja lengi körül.

Ráadásul az ügy kipattanása óta Gross egymásnak is ellentmondó magyarázatokkal állt elő. Amikor az újságírók kiszámították, hogy az éppen aktuális változat nem stimmel, akkor a miniszterelnök visszakozott. A történetben már eddig is számos, ködbe vesző pénzügyi támogató tűnt fel, de állítólag az anyagiakért egyikük sem kért politikai ellenszolgáltatást. Tisztázatlan továbbá, miként finanszírozta Gross felesége cégének egyik drága ingatlanát. S ráadásul naponta derülnek ki ehhez hasonló történetek a miniszterelnök környezetéből.

Gross nem sokat tesz azért, hogy tisztázza a történteket. Pusztán a tiszta lelkiismeretét hangoztatja. Nem növelte a miniszterelnök népszerűségét, amikor kitudódott, hogy nem sokkal az ország EU- tagsága előtt spekulációs célzattal vásárolt telket. Gross egyúttal személye elleni célzott támadásokkal vádolta meg a médiát.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.