Forrás: Híradó

Sokan ma már csak a holokauszttal teszik egyenlővé a zsidóság történelmét

Kétezer fotó és 100 család története került fel arra a magyar internetes oldalra, amely célja, hogy a világ ne csak a holokausztot ismerje a zsidósággal kapcsolatban, hanem azt is, hogy milyen volt az életük a háború előtt és után – mondta a hirado.hu – nak Sárdi Dóra, a Centropa regionális igazgatója.

A zsidó családok sokat mesélnek régi életükről, bensőséges, mély családi titkokat osztanak meg velünk, és újabb családokhoz vezetnek el minket – mondta a kutató.

A szakemberek 1910-1935 között született magyarországi és határon túli magyar ajkú zsidókkal készítenek életútinterjút. Meghallgatják a háború előtti életüket, azt, hogy mi lett a rokonaikkal, hogyan vészelték át a háborút és hogyan kezdték újra az életüket. Sőt, a szocializmus évtizedei alatti életükről és életüknek 1989 utáni alakulásáról is megkérdezik őket.

Tovább bővül az adatbázis

A családi fotóalbum képeit elkérik, beszkennelik és a hozzá tartozó történetekkel együtt kikerülnek a www.centropa.hu oldalra. A következő 2-3 évben további 200 – 250 interjúval és több mint 3000 fényképpel bővül az adatbázis. A szerkesztők szerint Magyarországról és külföldről is sok pozitív visszajelzés érkezett. Volt, aki így ismerte meg közelebbi-távolabbi családja életét. A családi történések megértésére fogalomtárat hoztak létre, így ha a mesélő utal egy történelmi eseményre, akkor egy link segítségével az olvasó eljut a fogalom magyarázatához vagy a történelmi esemény leírásához.

hirado.hu/Kéky Kira

Comments are closed.