Forrás: MA

Országos terjesztésű kiadványában két belgrádi napilap, a Politika és a Vecernje Novosti foglalkozik a dokumentumfilm kedd esti szabadkai bemutatójával. Sokatmondó mindkét írás címe: az előbbi lap A gyűlölet nyílt kitörései, az utóbbi Számukra a zsidók a vétkesek! címmel szentel cikket a témának.

Koltay Gábor Trianon című dokumentumfilmjének és az alkotás szabadkai bemutatóját megszervező Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomnak (HVIM) a zsidóellenességéről ír a csütörtöki belgrádi sajtó.

Országos terjesztésű kiadványában két belgrádi napilap, a Politika és a Vecernje Novosti foglalkozik a dokumentumfilm kedd esti szabadkai bemutatójával. Sokatmondó mindkét írás címe: az előbbi lap A gyűlölet nyílt kitörései, az utóbbi Számukra a zsidók a vétkesek! címmel szentel cikket a témának.

A Politika szerint aggodalmat váltott ki a vajdasági közvéleményben és az újvidéki zsidó hitközségben Koltay filmje, amelyet kitiltottak a magyar közszolgálati tévéből. Az elkeseredést a „szegedi jobboldali párt”, a HVIM váltotta ki, amely a filmvetítést reklámozva bemutatta a szervezet zsidóellenességét magasztaló kiadói tevékenységét is.

A lap szerint Koltay azt sugallja filmjében, hogy a trianoni döntésért Kun Béla, Károlyi Mihály és a magyarországi zsidóság a felelős, s éppen emiatt „űzték ki” a magyar és a román „állami” televízióból a Koltay-alkotást. A HVIM felhasználta a filmbemutatót arra, hogy terjessze „pártlapját”, a Magyar Jelent, és antiszemita tartalmú kiadványokat reklámozzon.

Ana Frenkel, az újvidéki zsidó hitközség elnöke szerint e kiadványok riadalmat keltettek, mivel Hitler beszédeit és magyar, illetve más hírhedt antiszemita szerzők műveit reklámozzák. Frenkel a gyűlölet nyílt kitörésének nevezi a történteket, elítéli az antiszemita megnyilvánulásokat, amelyek szerinte egyre fokozódnak a magyarság egy részében a kudarcos decemberi népszavazás óta.

A Vecernje Novosti hasonlóképpen azt emeli ki, hogy a Koltay-film rossz fényben mutatja be a zsidókat, őket téve leginkább felelőssé Trianonért. Magyarországi szakértők és történészek destruktívnak és történelmietlennek nyilvánították a filmet, s részben emiatt, illetve antiszemita jellege miatt nem mutathatták be a magyar „állami” tévében, jóllehet a kormány 2002-es költségvetéséből 15 millió forintot szánt a forgatásra.

„Mivel otthon nem mehetett a Trianon, elindították bemutatását a szomszédos országokban, ahol magyarok élnek” – írja a lap, megemlítve, hogy Romániában a dokumentumfilm felkorbácsolta a nemzetek közötti ellentéteket. A Vecernje Novosti szerint Szerbiában egyelőre nem voltak hivatalos megnyilatkozások, de „szemet szúr”, hogy a film bemutatóját a HVIM szervezte meg, amely „új vajdasági magyar állam létrehozásáért száll síkra, végrehajtó, bírói és törvényhozó hatalommal”, hogy helyrehozza a trianoni döntés okozta igazságtalanságot.

Több belgrádi és újvidéki lap hírt adott arról, hogy Szeged elővárosában szerbeket halállal fenyegető feliratok jelentek meg néhány magánház falán. Milica Pavlov, a magyarországi szerb önkormányzat elnöke közölte a Dnevnik című újvidéki napilap csütörtöki számában, hogy a falfirkák, fenyegető levelet és goromba telefonhívások „jelen voltak a magyarországi szerbek mindennapi életében”, amikor tetőfokára hágtak az incidensek a Vajdaságban.

Ennek szerencsére vége lett, s a most ismét megjelent falfirkák vélhetően a horgosi családmészárlással hozhatók kapcsolatba, mivel Milica Pavlov szerint sajnos egyesek etnikai indíttatást látnak a tragédia mögött.

Comments are closed.