Forrás: Magyar Rádió

Nyugalomba vonult Párizs érseke, aki a vészkorszak idején tért át a zsidó vallásról a keresztény hitre. Nehéz egy valóban karizmatikus vezető örökébe lépni. Ez a jelző talán nem igen illendő egy egyházi vezetőre, de Párizs most visszavonult érseke vitathatatlanul az. Miközben saját beosztottjai kevéssé rajongtak érte, a francia szellemi elit befogadta, és az intellektueleknek járó legnagyobb megtiszteltetésben részesítette, a francia akadémia tagjává választotta. De miközben liberális vitapartnerei elismerését is kivívta, II. János Pál pápa egyik legközelebbi bizalmasává, tanácsadójává is vált. Végül is, mind a ketten lengyelek. De erről később.„Szóval, milyen érzés Jean-Marie Lustiger örökébe lépni?” – kérdezte a francia rádió riportere Párizs leendő érsekétől. „Azért ne túlozzuk el a helyzetet, nem a Gulagra száműznek” – válaszolt nevetve André Ventrois, aki korábban másfél évtizeden át volt Lustiger közvetlen beosztottja. Az oldott választ a médiaszereplésben való rutin jelzi, sok mindent megtanult mentorától, és azt ígérte, hogy az általa megkezdett utat folytatja. De ez nem akármilyen.

Párizs érsekének nagyapja ugyanis rabbi volt Lengyelországban. Igen, Jean-Marie Lustiger Áron Lustiger néven egy Franciaországba emigrált lengyel zsidó család gyermekeként látta meg a napvilágot. Tanulmányai hatására döntött a keresztény vallás mellett, 14 éves korában keresztelték meg Orleansban, Jean D”Arc városában. Két évvel később a nácikkal együttműködő francia hatóságok édesanyját Auschwitzba vitték. Soha nem tért vissza.

Néhány hete a haláltábor felszabadításának évfordulós ünnepségén Lustiger bíboros volt II. János Pál személyes követe, de a mécsest saját édesanyja jelképes sírjára is helyezte. Jean-Marie Lustiger élete, egyházi pályafutása és kisugárzó intellektuális tevékenysége tükrözi korunk ellentmondásait.

De arra is jó példa, hogyha egy nagyon markáns világnézeti arculat, az ő esetében a konzervatív katolicizmus magas szellemi szinten és a modern kor követelményei szerint jut kifejezésre, a vele szemben állók tiszteletét,  sőt, szimpátiáját is kivívhatja.

Keleti Miklós

Comments are closed.