Forrás: Origo

Hulla, J.Lo, elefánt – heti filmbemutatók

2005. február 10., csütörtök, 5:00

Ezen a héten érkezik a mozikba minden idők legdrágább magyar filmje, a Nobel-díjas Sorstalanság Koltai-féle adaptációja. Könnyedebb szórakozást ígér a külföldi kínálat, hiszen a Százholdas Pagony lakói egy félelmetes elefánttól rettegnek, Richard Gere táncra perdül Jennifer Lopez kedvéért, egy koreai férfi tizenöt évnyi szobafogságot akar megbosszulni, mások pedig annak örülnének, ha végre békében hagynák őket.

Sorstalanság

Sorstalanság – 2005

Képek | Előzetes | Hol/mikor játsszák | Hivatalos honlap

Még több kép a filmből | Képek a díszbemutatóról

Miről szól? Köves Gyurit, a zsidó kamaszfiút leszállítják a buszról, bevagonírozzák, és Auschwitzba, onnan pedig Buchenwaldba szállítják. A fiú nem akar menekülni, csak megpróbálja túlélni a Holokausztot, és közben mindent megfigyel maga körül.

Ki a rendező? Koltai Lajos, az Oscar-díjra jelölt operatőr, Szabó István állandó munkatársa először próbálta ki magát a rendezői szerepkörben.

Kik a szereplők? A nyolcadikos Nagy Marcellt, aki A Pál utcai fiúk-ban Kolnait játszotta, négyezer jelentkező közül választották ki Köves Gyuri szerepére. Citrom Bandit a Kolozsvárott játszó Dimény Áron alakítja, akit a Rom-mánia című játékfilmben láthattunk. Az apát Bán János, a Katona József Színház tagja személyesíti meg, aki többek között a Felhőjáték-ban és a Szerelmem, Elektrá-ban szerepelt. Gyuri mostohaanyját Schell Judit játssza, aki legutóbb az Állítsátok meg Terézanyut!-ban tűnt föl. A Sorstalanság apróbb szerepeit olyan színészekre osztották, mint Harkányi Endre, Haumann Péter, Rajhona Ádám vagy Gyabronka József.

Még valami? Kertész Imre Nobel-díjas regényének filmzenéjét az Oscar-díjra jelölt Ennio Morricone szerezte. A Sorstalanság Magyarországon példa nélküli összegből, csaknem két milliárd forintos költségvetéssel készült.

Olvasnivaló: Köves Gyuri keze ökölbe szorult – dr. Igó kritikája a filmről

Micimackó és a Zelefánt

Pooh”s Heffalump Movie – 2004

Előzetes | Hol/mikor játsszák | Hivatalos honlap

Miről szól? A Százholdas Pagony lakói fölfedezik, hogy Micimackó rémálmainak főszereplője, egy félelemetes elefánt érkezett az erdőbe. A bátor Zsebibaba elindul, hogy megismerkedjen az idegennel.

Ki a rendező? Frank Nissen, aki a Tarzan-nál és a Dínó-nál rajzolóként dolgozott.

Kik a szereplők?  Tigris, Malacka, Zsebibaba, Nyuszi meg a többiek, no és persze Micimackó, aki Mikó István hangján szólal meg.

Még valami? Carly Simon írta a dalokat a Tigris színre lép-et és a Malacka, a hős-t követő harmadik egész estés Micimackó-filmhez.

Oldboy

Oldboy – 2003

Előzetes | Hol/mikor játsszák | Hivatalos honlap

Miről szól? A főhős életének tizenöt évét egy szobába zárva tölti, ahol egyedül a televízió a társa, és még azt sem tudja, mivel érdemelte ki ezt a büntetést. Szabadulásakor csak a bosszúra tud gondolni.

Ki a rendező? Park Chan-wook rendezte a JSA – Joint Security Area és a Sympathy for Mr Vengeance-t, amelyekben szintén a bosszú a központi elem.

Kik a szereplők? Choi Min-sik, Gang Hye-jeong és Yoo Ji-tae, koreai színészek.

Még valami? A dél-koreai Oldboy a 2004-es cannes-i filmfesztiválon elnyerte a zsűri nagydíját.

Hölgyválasz

Shall We Dance? – 2004

Előzetes | Hol/mikor játsszák | Hivatalos honlap

Miről szól? John Clark, a sikeres ügyvéd, férj és családapa betéved egy lerobbant táncstúdióba, és a bájos tanárnő hatására beirakozik egy tanfolyamra. A tánc megváltoztatja az életét.

Ki a rendező? A Szerelem a végzeten és a Félrelépősdi című romantikus vígjátékokat jegyző Peter Chelsom.

Kik a szereplők? Jennifer Lopez, a szexi énekesnő eddig olyan filmekben játszott, mint az Anakonda, a Most már elég vagy a Mint a kámfor. Partnere ezúttal az ősz halántékú Richard Gere, aki mellett feltűnik az Oscar-díjas Susan Sarandon és Stanley Tucci is, aki utoljára Spielberg Terminál-jában szerepelt.

Még valami? A Hölgyválasz-t az azonos című, nagy sikerű japán film ihlette. Az eredetihez hasonlóan itt sem a szerelmen van a főhangsúly, inkább az önmegvalósításról, a titkos álmok valóra váltásáról szól a történet.

Egy hulla, egy falafel és a többiek

He Died With a Falafel in His Hand – 2001

Hol/mikor játsszák

Miről szól? A fekete komédia főhőse David, az irodalmi babérokra vágyó fiatal srác, akinek semmittevéssel telő napjait állandóan megzavarják a pénzüket követelő főbérlők és a kábítószefogyasztásra gyanakvó rendőrök.

Ki a rendező? Richard Lowenstein, a Desire és az Angel of Harlem című U2-videoklipek rendezője.

Kik a szereplők? Danny alakítója a Vanília égbolt-ból ismerős Noah Taylor, aki az utóbbi időben a Lara Croft-filmekben bukkant fel. A filmben szerepel az eddig főként tévésorozatokban látható Alex Menglet és Emily Hamilton, a szinte teljesen kezdő Brett Stewart, valamint Romane Bohringer, aki a Hüvelyk Matyi-ban, A Titanic szobalányá-ban és a Szerelmi fészek-ben játszott.

Még valami? A Trainspotting hangulatát idéző ausztrál-olasz film John Birmingham kultikus bestsellere alapján készült.

[origo]

Comments are closed.