Forrás: MA

[cikk] Az amerikai erők 480 atomfegyvert tárolnak Európában?

A rövid hatótávolságú atomfegyverek a terroristák vagy tömegpusztító fegyverek megszerzésére törekvő latorállamok ellen szolgálnának.

2005.02.09 17:10 MTI

Az amerikai erők egy lapértesülés szerint összesen 480 atomfegyvert tárolnak Európában, kétszer annyit, mint független szakértők eddig feltételezték.

A The New York Times szerdai számában egy fegyverzetellenőrzési kérdésekkel foglalkozó magánintézet, a Natural Resources Defense Council tanulmányára hivatkozik. A rövid hatótávolságú nukleáris fegyvereket kétoldalú titkos katonai egyezmények alapján németországi, nagy-britanniai, belgiumi. hollandiai, olaszországi és törökországi légi támaszpontokon őrzik, összesen nyolc bázison, amerikai felügyelet alatt.

A lapnak egy magas rangú amerikai katonai illetékes Európában név nélkül úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok az utóbbi években ‘jelentősen csökkentette’ atomfegyvereit Európában, és azok száma jelenleg ‘kétszáz körül van’.

Hans Kristensen szakértő Amerikai atomfegyverek Európában című, 102 oldalas tanulmányában a titkosság alól tavaly feloldott dokumentumok, valamint műholdfelvételek és más források alapján 480 atomfegyver európai tárolására következtetett. A rövid hatótávolságú atomfegyverek a terroristák vagy tömegpusztító fegyverek megszerzésére törekvő latorállamok ellen szolgálnának, a tanulmány szerint azonban nincs értelme európai tárolásuknak, és csak hátráltatják a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozására tett erőfeszítéseket.

Egy korábban Európában szolgált volt amerikai illetékes a tanulmányban közölt számot a ténylegeshez közeli becslésnek nevezte. Más illetékesek a lapnak elmondták, hogy jelenleg nincs terv az Európában tárolt amerikai atomfegyverek csökkentésére, s ez bizonyos feszültséget kelt a NATO katonai és politikai vezetői között. Egyes szövetséges és amerikai katonai vezetők nagyon hasznosnak tartanák, ha azok száma nullára csökkenne, míg mások szerint meg kell őrizni bizonyos nukleáris kapacitást – idézett a The New York Times egy Európában szolgáló amerikai katonai illetékest. A lap megjegyzi, hogy a NATO Nukleáris Tervező Csoportja február 17-én ül össze, de napirendje nem ismeretes.

A tanulmány egy nappal azelőtt jelent meg, hogy a franciaországi Nizzában szerdán és csütörtökön kötetlen találkozót tartanak a NATO védelmi miniszterei, s a megbeszélésen Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter mellett részt vesz Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter is.

Kapcsolódó írások:

Tárgyalások Észak-Korea atomfegyvereiről »

Egyiptom is felszólította Izraelt: mondjon le az atomfegyvereiről »

Atomfegyvermentes Koreai-félszigetet szeretne végcélként Észak-Korea »

Észak-Korea: biztonsági garanciákért lemondana atomfegyver-programjáról »

Bush-Putyin: Észak-Koreát is felszólították atomfegyver-programjának feladására »

Szaúd-Arábia atomfegyvert akar? »

Izrael szerint Iránnak 2006-ra lehet atomfegyvere »

Putyin szerint Irán nem akar atomfegyvert gyártani »

Egyiptom is atomfegyvert fejleszt? »

Irán atomfegyverekkel kísérletezik? – Teherán tagadja a vádat »

Comments are closed.