Forrás: MNO

A világsajtó Gyurcsány „terrorista” kiszólását visszhangozza

2005. február 10. 0:02

Magyar Nemzet

Nem túlzás azt állítani, hogy szerte a világon szenzációként tálalták Gyurcsány Ferenc szaúdi labdarúgókat sértő kijelentését. A Reuters és az AP hírügynökség tudósításai nyomán számos világlap kiemelt helyen foglalkozott azzal, hogy a magyar miniszterelnök terroristának nevezte a sportolókat.

Érezhető rosszallással ír az esetről a Londonban megjelenő arab nyelvű al-Kudsz al-Arabi napilap. Kiemelik, hogy Gyurcsány Ferenc gratulált a magyar játékosoknak, és közlik, hogy az esetet lapunk tárta fel. Rövid, tárgyilagos írásban foglalja össze az ügyet két török lap, a Hürriyet és a Radikal. Ez utóbbi a diplomáciai tiltakozás tényét is említi, és a libanoni, tunéziai, szíriai nagykövet ellenérzéséről is szól. A jelek szerint nemcsak Európában találták fontosnak, hogy egy NATO-ország miniszterelnöke efféle kijelentésekre ragadtatta magát, hiszen a Chicago Sun-Times, a Canadian Press, a Boston Herald, a Las Vegas Sun, a Seattle Post, az NBC és a dél-karolinai The State egyaránt közölte, hogy Gyurcsány bocsánatkérésre kényszerült botrányos kijelentése miatt. Mindegyik sajtóorgánum pontos fordításban idézi, hogy a kormányfő szerint a magyar játékosok „halált megvető bátorsággal küzdöttek az arab terroristák ellen”.

A pozsonyi Pravda a Hír TV-ből idézi a kormányfő kijelentését, a szlovákiai internetezők pedig nagy lelkesedéssel kommentálják azt. Többen is azt az álláspontot osztották, hogy Szlovákiának Slotája, Magyarországnak Gyurcsánya van, azzal a különbséggel, hogy míg Slota csillaga leáldozóban van, Gyurcsány viszont csak nemrég lett miniszterelnök.

Nem rombolhatunk le egy nagy épületet egy kicsiny hiba miatt – jelentette ki tegnap a Parlamentben Houssein Moussawi, Libanon nagykövete. A diplomata, aki a hazánkba akkreditált arab nagykövetek csoportjának vezetője Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnökével tartott megbeszélést Gyurcsány Ferenc kijelentése miatt. Németh Zsolt teljesen érthetőnek tartotta, hogy a miniszterelnök bocsánatot kért az arab nagykövetektől, ám szorgalmazta, hogy Gyurcsány írásos jegyzékben is kövesse meg a diplomatákat. Úgy vélte, ezzel csökkenteni lehetne azokat a diplomáciai károkat, amelyeket a kormányfő kijelentése okozott. Emlékeztetett, hogy Gyurcsány nem először „gyalogolt bele a diplomácia porcelánboltjába”. Megemlítette, hogy hatalmas botrányt okozott viselkedése a vatikáni látogatáson, amely a fideszes politikus szerint keresztényellenes lépés volt. Szintén botrányosnak tartotta, amikor a kormányfő a zsidó közösség előtt többször összetévesztette a Teremtőt a Megváltóval.

A fideszes politikus úgy tartotta, jelen esetben nemcsak az jelent problémát, hogy egyes népeket komolyan megsértett a miniszterelnök, hanem a szavak súlyos külpolitikai következményei is elgondolkodtatóak. Felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt másfél esztendőben a nemzetközi közösség, az Egyesült Államok, az Európai Unió és a NATO együttes erőfeszítései arra irányulnak, hogy a jelenlegi háború „nem az arabok ellen irányul, hanem a terrorizmus ellen”. Hozzátette, „Gyurcsány Ferenc kijelentésével ezt az erőfeszítést teszi semmissé”. Németh Zsolt egyúttal elmondta, libanoni tárgyalópartnerét biztosította arról, hogy Gyurcsány Ferenc véleménye nem azonos a magyar nemzet álláspontjával. A külügyi bizottság elnöke kijelentette, két-három arab nagykövet fog elmenni a közeljövőben a külügyi bizottság ülésére, ahol tisztázzák a kialakult helyzetet.

Houssein Moussawi ugyanakkor elmondta, a kiváló kétoldalú kapcsolatokat nem fogják hagyni, hogy befolyásolja egy hiba vagy vicc. Úgy vélte, egy ilyen kijelentésnél meg kell vizsgálni az indítékot, s ezért adtak is még egy esélyt Gyurcsány Ferencnek, hogy bebizonyítsa, nem gondolta komolyan, amit mondott. A nagykövetek egyébként úgy döntöttek, elfogadják a miniszterelnök bocsánatkérését, és lezárják az ügyet. A szaúdi nagykövet azonban információink szerint jegyzéket adott át a Külügyminisztériumnak, amelyre választ várnak.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.