Forrás: Origo

Szoros együttműködésre számít az USA és az EU

2005. február 9., szerda, 19:35

Szoros együttműködést tervez Amerika és az Európai Unió. Condoleezza Rice, az USA külügyminisztere, és José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke közös sajtótájékoztatón ismertették külpolitikai elképzeléseiket. Rice Bush elnök első látogatását készíti elő az Európai Bizottságnál. Rice és Barroso elsősorban a közel.keleti béketeremtés fontosságát vitatták meg.

Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Durao Barroso szerint ma fontosabb minden korábbinál, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok szorosan együttműködjön a nemzetközi béke, biztonság, stabilitás és jólét érdekében.

Condoleeza Rice amerikai külügyminiszter azt mondta a brüsszeli testületnél tett szerdai látogatása után, hogy Washington is arra számít: az egyesült Európával a jövőben is együtt tudnak dolgozni a közös nemzetközi célok elérésében.

Rice George Bush amerikai elnök február 22-én esedékes látogatásának előkészítésére utazott az unió végrehajtó szervéhez, ottani megbeszéléseit pedig a soros uniós elnökséggel folytatott tárgyalások követik Luxemburgban. Bush érkezésekor a NATO mellett az EU-tagországok is rendkívüli csúcstalálkozót tartanak – ez lesz az első hivatalos alkalom, hogy amerikai elnök látogat az unió központi szerveihez.

Rice és Durao Barroso abban is egyetértett a brüsszeli uniós központban folytatott tárgyalás után, hogy további közös erőfeszítéseket kell tenni a közel-kelet békefolyamat kiteljesítése érdekében az izraeli-palesztin tűzszünet bejelentését követően. Rice emlékeztetett arra, hogy bár az egyiptomi csúcstalálkozón bejelentett megállapodás derűlátásra ad okot, a palesztinok és az izraeliek már nem egy alkalmat elszalasztottak a tartós rendezésre.

Barroso megismételte, hogy reményei szerint a tűzszünet elvezet a több éve tartó erőszak végérvényes befejezéséhez a Közel-Keleten, ha az érintettek eltökélten követik ezt az utat. Benita Ferrero-Waldner, a bizottság külügyi felelőse megerősítette, hogy a testület 250 millió euróval segíti idén a palesztin állam kiépítését, míg Rice arra emlékeztetett, hogy Bush elnök is jelezte 350 millió dollár elkülönítését a közel-keleti béke előmozdítására.

Közös sajtótájékoztatójukon az amerikai miniszter úgy vélte, hogy az iraki nézeteltérések ellenére az EU és az Egyesült Államok számos területen együtt tudott működni, a terrorizmus vagy a szegénység elleni harctól Afganisztánig, most pedig már Irakot illetően is sok közös elképzeléssel rendelkeznek. Rice előzőleg a NATO-ban is említést tett arról, hogy az egység újfajta felfogását tapasztalta az európai államok körében – kijelentései megerősíteni tűnnek azon előzetes várakozásokat, hogy Washington is véget kíván vetni az Irak miatt kialakult problémák korszakának.

(MTI)

Comments are closed.