Forrás: Magyar Rádió

Sajevics, Oroszország főrabbija köszönetet mondott II. Alekszijnek

2005. február 9., szerda 12:07

Két héttel ezelőtt az orosz parlament alsóházának 18 képviselője durván antiszemita, jóformán a vérvádat felújító előterjesztésében arra akarta rávenni a törvényhozást, hogy tiltson be Oroszországban mindenfajta zsidó vallási és társadalmi szervezetet.

Adolf Sajevics, Oroszország főrabbija köszönetet mondott II. Alekszijnek, Moszkva és egész Oroszország pátriárkájának azért a „világos és egyértelmű” nyilatkozatáért, amelyet az Állami Duma képviselői egy csoportjának nyilatkozata kapcsán tett.

Két héttel ezelőtt az orosz parlament alsóházának 18 képviselője durván antiszemita, jóformán a vérvádat felújító előterjesztésében arra akarta rávenni a törvényhozást, hogy tiltson be Oroszországban mindenfajta zsidó vallási és társadalmi szervezetet. Történt ez egyébként csaknem azzal egyidejűleg, hogy Vlagyimir Putyin elnök Lengyelországban részt vett az auschwitzi náci megsemmisítő tábor felszabadításának 60. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen. Az indítványt mind Oroszországban, mind külföldön olyan általános felháborodás fogadta, hogy szerzői kénytelenek voltak azt visszavonni. Ez utóbbiban nem kis szerepe volt Alekszij pátriárka elítélő állásfoglalásának is.

Adolf Sajevics az ortodox egyházfőhöz intézett üzenetében hangsúlyozta, hogy az oroszországi zsidó vallási szervezetek mindig nagyra értékelték a moszkvai pátriárkátusnak a felekezetek közötti egyetértés megőrzésére irányuló tevékenységét. A főrabbi levelében emlékeztetett arra, hogy az 1890-es években Makarij metropolita a Kreml Mária Mennybemenetele Székesegyházában valamennyi nemzetiség állampolgári jogainak tiszteletben tartására szólított fel, ami akkor, úgymond, megállította a pogromokat és a zsidóüldözést Oroszországban.

Kulcsár István-Rapcsányi lászló

Comments are closed.