Forrás: HVG

Ősszel már New York-ban

Mégis bemutatják a Sorstalanságot a Berlinálén

2005. február 09. 15:13Utolsó módosítás: 2005. február 09. 15:20

A film magyar származású kanadai producere elmondta, kedden késő este egyeztek meg a Berlinálé igazgatójával abban, hogy a Sorstalanságot február 15-én este tíz órakor, a főversenyen belül mutatják be.

A Sorstalanság alkotói szerdán bejelentették: mégis elküldik a filmet a berlini filmfesztiválra. Hámori András producer Koltai Lajos rendezővel és Kertész Imre Nobel-díjas íróval tartott rendkívüli sajtótájékoztatót Budapesten, egy nappal a díszbemutató után. A magyar származású kanadai producer elmondta, kedden késő este egyeztek meg a Berlinálé igazgatójával abban, hogy a Sorstalanságot

február 15-én este tíz órakor, a főversenyen belül mutatják be.

 

A fesztivál igazgatója azt közölte velük: „nem engedhetik meg”, hogy ez a film ne Berlinben jelenjen meg, ezért átszervezik a fesztivál főprogramját. A berlini szervezők korábbi tájékoztatása szerint a főversenyen 21 filmet mutatnak be, ebből 16 filmnek Berliben lesz a világpremierje. „Nagyon kiválasztott helyzetbe sikerült belekerülnie a mi filmünknek” – jegyezte meg Hámori András, hozzátéve, hogy mindig is Berlinben szerettek volna bemutatkozni, hogy „egy lassú égéssel, varázslással” jussanak el az őszi fesztiválszezonig.

A producer reményei szerint ősszel New York-ban, majd Los Angelesben, a Golden Globe-versenyen vetíthetik majd a filmet. Hámori András bejelentette azt is, még szerdán megkötik a film németországi forgalmazási szerződését, majd megemlítette, hogy a film ősszel már DVD-n is kapható lesz. Koltai Lajos rendező a tájékoztatón kiemelte: „jó döntést hoztunk, mikor úgy határoztunk, hogy Berlinbe visszük a filmet, annak ellenére, hogy tudjuk, ez az egyik legerősebb fesztiválja a világnak”.

Az operatőr-rendező korábban azt mondta, hogy nem küldik el a Sorstalanság című filmet a Berlináléra, mivel a fesztivál rendezői, azzal érvelve, hogy a film önmagában értéket jelent és nem feltétlenül kellene részt vennie a versenyben, egy versenyen kívüli, „vörös szőnyeges” bemutatkozást ajánlottak fel. Ezt Koltai Lajos nem fogadta el, mert így nem lett volna ismert a bemutatkozás „kimenetele”: mit vetítettek volna a bemutatóval egyidőben a nagyteremben, illetve hogy kit tudtak volna meghívni. Kertész Imre Nobel-díjas író a film berlini bemutatkozásáról elmondta: „ez egy nagyon szép és természetes döntés, mivel a regény nemzetközi áttörését német nyelven érte el”.

Koltai Lajos a filmről a díszbemutató után megfogalmazott kritikákra reagálva úgy nyilatkozott: ez a film teljesen más, mint a Schindler listája, ez a film a Sorstalanság című könyv sugallta „vízió”. Réz András esztéta a film keddi bemutatója után úgy fogalmazott: Koltai Lajos egy olyan súlyos irodalmi alapanyaggal hadakozik, amely egy elsőfilmes rendezőnek a kelleténél nagyobb teher. Így aztán elkészült egy film, amelynek a jó szándéka, szeretetre méltósága, embersége kétségbevonhatatlan, de nem született egy olyan film, amely a holokausztot mint szenvedéstörténetet alapvetően más fénybe helyezné. „Réz András esztéta nyilván úgy jött a vetítésre, hogy nem akarta, hogy szeresse a filmet” – mondta, hozzátéve: ez Réz András véleménye, amivel „én nem tudok mit kezdeni”.

A Sorstalanság-filmet a közönség csütörtöktől láthatja a magyarországi mozikban. Az alkotást 34 kópiával kezdik vetíteni.

MTI

::Kapcsolódó anyagok:

  Kertész Imre megrendülve nézte meg a Sorstalanságot  Befejeződött a Sorstalanság forgatása  Sorstalanság: ingyenes vetítés diákoknak  Sorstalanság: a nagy számok filmje  Bemutatták a Sorstalanság gyermekfőszereplőjét  Mégsem Berlinben debütál a Sorstalanság  Májusban kezdik újra a Sorstalanság forgatását

Comments are closed.