Forrás: HVG

Segítheti a magyar exportot is

Magyar cégekkel erősítenek az izraeli high-tech vállalatok

2005. február 09. 11:44Utolsó módosítás: 2005. február 09. 11:48

„Minden feltétel megvan ahhoz, hogy az izraeli iparvállalatok magyar cégekkel harmadik piacokon, főként az EU gazdagabb országaiban közösen lépjenek fel” – fejtette ki a hvg.hu-nak Yechiel Assia, az Izraeli Export és Nemzetközi Együttműködési Intézet főigazgatója, aki a két ország csúcstechnológiai együttműködéséről tárgyalt Budapesten.

A magyar mérnökök szaktudását lehetne ötvözni az izraeli high-tech magas színvonalával. Eddig már húsz izraeli high-tech cég telepített képviseletet Budapestre, hogy innen segítse keleti, illetve uniós exportját. Az izraeli high-tech ma már szorosan összenőtt az amerikaival, így a magyar-izraeli cégkapcsolatok erősítése – állította a főigazgató – segítheti az USA-ba irányuló magyar exportot is.

Izrael high-tech exportja az 1993 évi 3 milliárd dollárról 2004-ben 11 milliárdra ugrott, és az ipari kivitel közel felét adja. A csúcsiparágak gyors fejlődését több tényező segítette:10 ezer alkalmazottra 135 mérnök jut (az USA-ban és Japánban 70, illetve 65). kutatás-fejlesztésre a OECD országok közül – a GDP-hez viszonyítva – itt költik a legtöbbet: 4,5 százalékot, és az izraeli állam számos kedvezménnyel, többek között alacsony adókulcsokkal jár a külföldi tőkeberuházók kedvére.

A magyar-izraeli kereskedelem 2004-ben 300 millió dollár volt, 120 millióval több, mint 2003-ban. A tavalyi 170 millió dollár értékű izraeli export több mint egy ötöde a távközlési szektorra jutott.

Heimer György

::Kapcsolódó anyagok:

  Ezrével maradnak laptopok és mobiltelefonok a taxikban  Új e-kártyák Európában  Virtuális ember, holografikus tárgyalás, gondolatvezérlés – már jönnek  A Samsung már sorozatban gyártja a világ leggyorsabb memóriáját   Digitális könyvtár a zsebben

Comments are closed.