Forrás: Hírtv

Kovács László lobbizott – A nap krónikája

Dátum: 2005. Feb. 09., Wednesday, 06:06

Rovat A nap krónikája

Hogy mi történt ezen a napon a múlt században? Megtudhatja A nap krónikájából, minden nap a hirtv.net-en. Felidézzük a jelentősebb eseményeket, a tudomány és kultúra érdekességeit, amire érdemes emlékeznünk.

1991. február 9-én a függetlenségről tartottak népszavazást Litvániában. A voksolást MIchail Gorbacsov szovjet elnök törvénytelennek nyilvánította. A két világháború között önálló, független országot a Szovjetunió az 1939 őszén kötött két titkos szerződés alapján 1940 nyarán bekebelezte. A következő évben a németek elfoglalták a térséget, majd 1944-ben ismét a Szovjetunióhoz csatolták a balti államot. Litvánia elismerése után a szovjet csapatok kivonása 1993. augusztusában fejeződött be.

1994. február 9-én Simon Perez izraeli külügyminiszter és Jasszar Arafat részleges szerződést írt alá a palesztin önkormányzatról és az izraeli csapatok kivonásáról Gázából és Ciszjordániából. Izrael és a Palesztin Felszabadítási Szervezet közötti dokumentumot két napos tárgyalások után az egyiptomi államfő, Hosszni Mubarak palotájában fogadták el. Bill Clinton, amerikai elnök a közel-keleti békefolyamat mérföldkövének nevezte a lépést.

1998. február 9-én magyar, lengyel és cseh külügyminiszterek amerikai szenátoroknál lobbiztak annak érdekében, hogy a három közép-európai országot felvegyék a NATO-ba. Kovács László, Bronislaw Geremek, és Jaroslav Sedivy kétnapos magánlátogatása során találkoztak amerikai kollágájukkal Madeline Albright-tal. Budapest, Varsó és Prága 1999. március 12-én teljes jogú tagja lett az Észak-atlanti Szövetségnek.

A hír forrása: Hír TV

Hír TV

Visszatértünk!

A hír elérhetősége:

http://www.hirtv.hu/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=39605

Comments are closed.