Forrás: Manager Fórum

Döntéshozóknak

www.mfor.hu

Menedzsment Fórum – > HR -> Évtizedeket várhatunk még a nyugati bérszínvonalra

Évtizedeket várhatunk még a nyugati bérszínvonalra

2005-02-09 14:15:00

Bár térségünk országainak bérszínvonala jelentősen meghaladja Kínáét és Indiáét, arra még évtizedeket kell várni, hogy itthon is a régi EU-tagországokra jellemző fizetéseket kapjanak a dolgozók, derül ki egy aktuális nemzetközi kutatásból.

Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban és Magyarországon a munkavállalók még nem is reménykedhetnek abban, hogy fizetéseik a közeljövőben elérik a nyugat-európai színvonalat, derül ki az Economist Corporate Network legújabb tanulmányából.

A cseheknek például 14-18 év szükséges ahhoz, hogy fizetések terén beérjék az ilyen szempontból a régi EU-tagállamok sereghajtójának számító Spanyolországot és Portugáliát, a rangsorban előrébb található országok beéréséhez pedig jó esetben is mintegy 25 év szükséges, idézi a kutatást a Die Presse.

A bérek nagyságának relativitását mutatja, hogy az Európában alacsonynak számító térségbeli bérek csábítónak tűnnek, amennyiben Kína vagy India fizetéseihez hasonlítjuk őket. Míg például egy kínai munkás átlagos bére havi 150 dollárt tesz ki, addig Csehországban ötször ennyit kap egy hasonló státuszú dolgozó.

A befektetők ennek ellenére sok esetben mégis Kelet-Európát választják Ázsia helyett. Ennek okát a jobb infrastruktúra és a szállítással kapcsolatos kisebb kiadások mellett abban kell keresni, hogy a munkához a dolgozók által hozzáadott érték térségünkben lényegesen magasabb, mutat rá a tanulmány.

A World Times egy másik elemzésében 70, gazdasági átalakuláson keresztülmenő országot rangsorolt a gazdasági fejlődés, az információs társadalom fejlettségi szintje, illetve a szociális környezet szempontjából. Az élen Szlovénia található, azt követi Izrael, Dél-Korea, Csehország, Tajvan, Észtország, Mgyarország, Szlovákia, Litvánia és Lettország.

A bérekre vonatkozó megállapítás egyébként egybecseng az intézet 2004 elején készült tanulmányának állításaival: eszerint bár a csatlakozott térségbeli országokban a bérköltségek továbbra is gyorsabb ütemben nőnek majd, mint Spanyolországban és Portugáliában, de az átlagbérek minimum 15 év távlatában alacsonyabbak maradnak Spanyolországhoz és valószínűleg Portugáliához képest is.

Menedzsment Fórum

Kapcsolódó anyagok:

15 évig még a spanyol átlagbért sem érjük el

A hazai bér nyolcszorosát keresik a nyugat-európaiak

A magyar munkaköltség a második legdrágább a térségben

Többet dolgozunk, de kevesebbet keresünk az európai átlagnál

Az uniós átlag 18 százalékát keressük

A cikkek a következő címen érheti el a Menedzsment Fórumon:

http://www.mfor.hu/cikkek/cikkek.php?article=18177

Menedzsment Fórum © 2004.

Comments are closed.