Forrás: HVG

Ha van egy szabad estéd

Etikus fogyasztás, börtöntárlat és utolsó randevú

2005. február 09. 12:48

E heti ajánlatunkban ott a Mi döntünkm – egy dokumentumfilm a fogyasztói életmódról, és egy Bálint-napi táncdarab, az Álomszilánkok. A Millenárison lép fel Ann Malcolm és Jávori Vilmos együttese, és a Svédületes utolsó randevúja lesz a Trafóban. Szegeden pedig a 120 éves fegyház börtöntörténeti kiállítása tekinthető meg.

Film

Mi döntünk – Körösi Zsuzsa francia dokumentumfilmje

Étkezés, öltözködés, utazás, egyéni pénzkezelés ­ mi köze mindennek a környezetvédelemhez, és egy emberibb, szolidárisabb, igazságosabb társadalomhoz és világrendhez? A fejlett országok gondtalan fogyasztói hogyan hatnak a szegény országok sorsának alakulására? A fogyasztás lehet-e más, mint a minél-többet-minél-olcsóbban hajszolása? Körösi Zsuzsa francia dokumentumfilmje ezekre a kérdésekre keres választ.

A 2003-ban készült film az etikus, felelős, civil(izált) fogyasztás lehetőségeit tárja fel Franciaországban. Ezt a fogyasztói életmódot azonban nemcsak Franciaországban, hanem Angliában, Svájcban, Belgiumban, Hollandiában is mind több fogyasztó vallja magáénak, olyannyira, hogy már az etikátlan fogyasztás fellegvárai, a szuper-és hipermarketek is kénytelenek árusítani  az etikus, felelős, civil(izált) termelői hálózatok termékeit. Annak ellenére, hogy már Magyarországon is egyre szélesebb a másként fogyasztás elkötelezettjeinek köre, a filmben bemutatott fogyasztási lehetőségeknek csupán csak egy része létezik. Így a filmben bemutatott információk egyelőre a biztató, közeli jövő képét festik elénk.

Körösi Zsuzsa dokumentumfilmjei:

Keresztezett életutak; Kádár János és Nagy Imre, (1996); A kimérák alkonya?, (2004)

Hunnia mozi; február 11. 18:00; vetítés és vita a rendező részvételével

A vita szervezője: Tudatos Vásárlók Egyesülete

A vita vezetője: Bihari Ágnes, újságíró

Vendégek:Boda Zsolt (Tudatos Vásárlók Egyesülete), Varga Géza (Galgafarm ökofalu), Lengyel Zoltán (MOSZ, Textil és Ruházati Ágazat vezető)

Egy hulla, egy falafel és a többiek…

Hogy minek a végeredménye ez az összetett cím? Röviden: a „többiek” szerint, ha egy ember olyan hidegre hűl, mint egy fél órája vásárolt „falafel”, akkor az „hullának” tekinthető. Nos, főszereplőnk hasonló káoszban él, hiszen fogalma sincs, mihez kellene kezdeni az életben. Szerencsére vannak barátai, akik szintén nem tudják, és azt sem, hogy a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve.

Színes feliratos ausztrál-olasz vígjáték, 107 perc, 2001

Rendező: Richard Lowenstein

Szereplők: Noah Taylor, Emily Hamilton, Sophie Lee

Színház

Jasmin Vardimon Dance Company: Lullaby – tánc

Az izraeli születésű Jasmin Vardimon az évek során erőteljes és markáns koreográfusi stílust alakított ki, munkáit leginkább az erőszak, a humor és a szenvedély mindig megjelenő motívumai fémjelzik. Műveinek átütő ereje kevésbé a téma, mintsem az emberi viselkedés fizikai aspektusainak és a szereplők közti interakcióknak az éleslátó megfigyeléséből fakad. Alkotásait az teszi könnyen befogadhatóvá, hogy alapvető emberi tapasztalatokra épít, és ezeket az élményeket próbálja színre vinni szenvedélytől, tehetségtől és odaadástól áthatott koreográfiáiban. Jasmin munkája leginkább az egészség és betegség, a deviancia és erkölcs társadalmi definiálására összpontosít. A társadalom széles és meglehetősen vegyes csoportjait érintő koreográfiáiban a tánc az innovatív videovetítésekkel és a rendkívül eklektikus zenei háttérrel alkot szerves egységet.

Trafó Nagyterem, Budapest, február 11-12. 20:00

Dream Parts (Álomszilánkok)

A tánc valóban határok nélküli műfaj és ezt igazolja a Társulat idei, második premierje is, ahol a három „tömör” egyfelvonásos táncmű egyikét a finn származású, Hollandiában élő és dolgozó koreográfus, Jorma Elo készítette. A koreográfia művészete az a műfaj, ahol nagyszerű táncosok egyéni és egyedi interpretálásával láthatóvá válik a koreográfia és a koreográfus világa. Mindez a nézők szeme előtt történik, mint amikor egy filmet előhívnak a sötétkamarában.

PAINTED RAINBOW (Akvarell szivárvány), rendező-koreográfus: Egerházi Attila

HAMMER (Kalapács), rendező-koreográfus: Jorma Elo

SO IN LOvE (A szív küldi), rendező-koreográfus: Egerházi Attila

Csokonai Színház – Kamaraszínház, Debrecen, február 14. 19:00

Kiállítás

Fehér, benn: Csáki István grafikus  és Ármos Lóránd költő tárlata

A Fehér, benn című kiállítás a hagyományos, klasszikus alapokon nyugvó, és mai műfajok találkozása. Az alap ugyanis a tájkép, vagy tájábrázolás, amely már a 15. század második felétől nem pusztán a természet reális megfigyeléseinek rögzítése, hanem az ábrázolt téma érzelmi kifejezésének többletét adja. A képeket jellemző aprólékos, tűhegyszerű elemekből felépített technika egyszerre idézi a japán fametszetek stílusát, s az európai grafikai hagyományokat. A képeket kiegészíti, vagy inkább megkettőzi a verssorok jelenléte. A kiállítótérben kialakított installáció terve abból indul ki, hogy Ármos Lóránd kifejezetten ezekhez a képekhez írta a Fehér, benn című versét. 

APA – Ateliers Pro Arts, Budapest, Horánszky u. 5.

január 13. – február 12.

Nyitva tartás: hétköznapokon 14:00 -19:00; szombat: 11:00-18:00Kiállítások, Koncertek

VARI.ART – mozgatható és önmozgó plasztikák

Kelle Antal tárgyai nem a hagyományos értelemben vett statikus művészeti alkotások, hanem mozgatható, több állapotú figurák; olyan térbeli alakzatok, melyek a szobor és a meditációs játék határterületét érintik, feszegetik. A kiállítás a variációs művészet bemutatását tűzi ki céljául, ugyanakkor a látogatók interaktivitását is biztosítja. A bemutatandó szobrok, objektek lényegéhez tartozik, hogy változtassák képüket, megmozduljanak, alkalmazkodva környezetük jellemzőihez, vagy érzelmek és hangulatok kifejezését kínálják. Napjaink divatszava, az interaktivitás itt nemes értelmet kap, hiszen az alkotás folyamatát hagyja nyitva azzal, hogy lehetőséget ad az önkifejezésre.

Iparművészeti Múzeum, Budapest, Üllői út 33 – 37.

január 15. – február 20.

Börtöntörténeti kiállítás – Móra Ferenc Múzeum

Nagyszabású börtöntörténeti kiállítást rendezett kerek évfordulója alkalmából a 120 éves szegedi fegyház és börtön. A tárlaton keresztül bepillantást nyerhetünk a börtön, mint intézmény történetébe, életébe és a börtönlakók mindennapjaiba. Nemcsak a börtönélet különböző eszközeit, tárgyait, hanem a fogvatartottak által készített műalkotásokat is láthatjuk.

Móra Ferenc Múzeum, Roosevelt tér 1-3., Szeged

március 6-ig

Igor BreĹĄan és a Spliti Művésztelep közös kiállítása

Néhány horvátországi művész nagyon hamar felismerte a Horvát Köztársaság határain kívül működő egyetlen professzionális horvát színház jelentőségét – Pécsett. Ezen felismerés vezetett a galéria megalapításához, melyből nagyon komoly, magyar-horvát kulturális és művészeti együttműködés keletkezett. A galéria a színházzal együtt számtalan programot szervezett, színházi előadásoktól kezdve képzőművészeti kiállításokig. A galéria művészeti vezetői Erdős János grafikus művész és Tahir Mujičić író-rendező, akik folyamatosan azon dolgoznak, hogy a horvát irodalom és színház horvát alkotóművészek képzőművészeti kiállításain keresztül egyaránt megismerhető legyen.

Pécsi Horvát Színház

Koncert

Allan Holdsworth – A38 Hajó

Kevés olyan muzsikus akad ma a világon, akit egyaránt példaképükként emlegetnek jazz- és rockzenészek, fiatalok és idősek, mainstream művészek és avantgárdok, gitárosok és dobosok. Allan Holdsworth hatását zenei felfogásukra már ma is sokan Frank Zappáéhoz hasonlítják, és nem véletlenül: az ötvennyolc éves brit gitáros szintén műfajok és kategóriák felett álló, saját világban alkotó öntörvényű zseni. Első budapesti fellépésén Ernest Tibbs basszusgitáros (Natalie Cole, Andy Summers) és Joel Taylor dobos (Frank Gambale, Stanley Clarke, Eric Marienthal, Chris Botti) kíséretében láthatjuk-hallhatjuk. A Smart Music Richard Bona és a Mike Stern Band tavalyi fellépései után újabb csemegével szolgál a különleges zenék szerelmeseinek.

A38 Hajó, február 16. 21:00

Az utolsó randevú… Svédületes! – Záróbuli a Trafóban

A Svédületes! programsorozatnak köszönhetően a 2004-es év bővelkedett a svéd programokban, olyan területeket ölelve fel, mint az interaktív művészet, a költészet, a film, a tánc és az új cirkusz. Miután betekintést nyerhettünk abba, ami éppen a kortárs svéd kulturális szcénában történik, a kulturális évad végéhez ért, melyet egy fergeteges záróbuli keretében vehetünk tudomásul. Ez alkalommal a kortárs könnyű zenére helyeződött a hangsúly. Három nagyon különböző zenekar, két svéd és egy magyar került kiválasztásra. Egy dolog közös bennük, hogy mindegyik frontembere nő.

A The Tiny, ahogy a neve is sugallja, egy kicsi, háromtagú együttes, teljesen egyedi hangzással. A cselló, nagybőgő, zongora/orgona felállás Ellekari Larson intim énekstílusához ad hátteret. Ez a csodálatos, akusztikus, melankólikus lo-fi pop zene leginkább Björk, Kate Bush, vagy Stina Nordenstam világához hasonlítható.

Az Egy Kiss Erzsi Zene remélhetőleg nem szorul bemutatásra. Mivel az ének nem konkrét nyelven szól, így üzenetük nem is a szövegben, sokkal inkább a hangban, a hangzásban rejlik, melyet különleges harmóniában, szabadjára engedett, egyenrangú játékkal valósítanak meg.

A The Concretes egy nyolc tagot számláló, fúvós szekciót is tartalmazó zenekar, melynek stílusát nehéz lenne definiálni. Leginkább egyfajta Monkees pop, soul, skandináv folk és kamarazene keverékeként lehet leírni, némi Velvet Underground ízzel. Legutóbbi lemezükkel meghódították Angliát, de sokat koncerteznek Amerikában és Skandináviában is.

Trafó Nagyterem, Budapest, február 13. 20:00

Ann Malcolm (USA) és Jávori Vilmos együttese – Millenáris

Ann Malcolm amerikai jazz-énekesnő és Jávori Vilmos együttese lép fel február 15-én, kedden este 8-tól a Millenáris Fogadóban. Az énekesnő stílusa a hagyományos és a modern jazz-t ötvözi. Az előadónő igen aktív a nemzetközi jazz életben. Számos híres jazz-zenésszel lépett fel, így például Kenny Barron, Ray Drummond, Keith Copeland, Brian Lemon, Szakcsi Lakatos Róbert, Vince Benedetti, Junior Mance, Reggie Johnson, Holéczy Ákos, James Woode, Martin Wind, John Betsch, Fritz Pauer, Peter Tuscher-rel, Dre Pallemaerts, Mario Gonzi, George Robert, William Evans, Alvin Queen és Marc Abrahms is zenésztársai voltak.

Millenáris Fogadó-Pódium, február 15. 20:00

 

 

 

 

 

 

 

hvg.hu

Comments are closed.