Forrás: Origo

BBC lapszemle – 2005. február 9.

2005. február 9., szerda, 8:43

Az európai napilapok Condoleezza Rice párizsi beszédét és a palesztin-izraeli fegyverszünetet emelik ki fő témáikként.

A Le Monde tekintélyes francia napilap aláhúzza a tényt, hogy Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter (úgymond) „az iraki háborút ellenzők főhadiszállásán” mondta el kulcsfontosságú beszédét, amelynek célja a transzatlanti kapcsolatok újraélesztése. Rice beszéde az újság szerint „egyértelmű fordulópontot jelent a francia-amerikai kapcsolatokban, amelyet súlyosan megrongált, hogy Franciaország ellenezte az iraki háborút és a vég nélküli megszállást”.

Még mindig Párizsban a Liberation címlapján az amerikai külügyminiszter illedelmesen mosolyog, a címsor pedig így hangzik: „Bush megmutatja legszebb mosolyát”. Szerkesztőségi cikkében a lap azt írja: „Condi Rice, nyugalmazott zongorista, hibátlan szólóestet adott elő európai diplomáciai gáláján Párizsban. Főnöke egyértelműen fő céljává tette az összetört diplomáciai kapcsolatok helyreállítását.” A Liberation felteszi a kérdést, hogy vajon Bush elnök „tényleg átalakította-e stratégiáját és elkötelezte magát a többoldalú kapcsolatok és a párbeszéd mellett, vagy csak puszta taktikai kiigazítást hajt végre az Irakban támadt nehézségei miatt?”

A kifejezésnek, amelyet a svájci Le Temps használ az 1970-es évek Amerikájára utaló sugallata van, de nem emiatt mondja a lap, hogy tegnap Párizsban „egy fekete párduc lenyűgözte közönségének kezdetben szkeptikus kétlábúit”. A lap folytatja az állatvilágból vett hasonlatokat azzal, hogy kijelenti, Condoleezza Rice-nak sikerült „megfordítania a szerepeket” és inkább úgy tűnt, mintha nem ő, hanem a közönsége tartana kalitkát. A Le Temps arra a következtetésre jut, hogy az amerikai külügyminiszter produkciója a „diplomácia testbeszéd győzelme volt”.

A tegnap létrejött izraeli-palesztin tűzszüneti megállapodásról a német Frankfurter Allgemeine Zeitung azt írja, hogy politikai jelentőségét azok a körülmények fogják meghatározni, amelyek után már egyik fél úgy érzi, hogy nem kell tartania magát az egyezséghez. „Ha a megállapodás megsértése az egyik fél részéről azonnal azt eredményezi, hogy a másik fél többet nem tartja kötelezőnek a betartását, akkor a tűzszünetnek vajmi kevés a politikai jelentősége” – írja a német lap.

A brit The Independent ennél sokkal lelkesebben fogadja a tűzszünetet. Címlapján Mahmoud Abbas, a palesztin hatóság elnöke fog kezet Ariel Sharon izraeli miniszterelnökkel a „Reményünk a békére” címsor alatt. A lap amellett, hogy teljes címoldalán a két vezető beszédeit és köszönetmondását idézi, több belső oldalán keresztül „Az intifáda vége” címmel részletezi a palesztin-izraeli konfliktust és a tűzszünet jelentőségét. A The Independent úgy véli, hogy a palesztin-izraeli tűzszünet a konfliktus végét jelenti, majd egy teljes oldalon keresztül a négy évig tartó vérontásról, az otthonok lerombolásáról, az öngyilkos merényletekről és a célzott kilövésekről ír.

Míg a Financial Times szintén Abbas és Sharon képét tartotta fontosnak címlapjára tenni, addig három másik brit napilap, a The Times, a The Guardian és a The Daily Telegraph az új brit hősnő, Ellen McArthur fotóját ítélte hasonló jelentőségűnek. A 28 éves vitorlázó hölgy új világrekordot állított fel azzal, hogy trimaránján ő volt a leggyorsabb, aki egyedül körbehajózta a Földet.

(BBC)

Comments are closed.