Forrás: Hírtv

Véget ér a négy éve tartó véres intifáda

Dátum: 2005. Feb. 08., Tuesday, 11:53

Rovat Külföld

Tűzszünetet jelentenek be Izrael és a palesztinok között a mai Sarm el Seik-i csúcson. Az erről szóló megállapodást Száeb Erakat palesztin főtárgyaló közölte és izraeli források is megerősítették. Mind az izareli kormányfő, mind a palesztin elnök megérkezett a helyszínre.

Teljes és kölcsönös tűzszünet zárhatja le a második intifádát. A Sarm el Seik-i csúcs négy éve a legmagasabb szintű találkozó lesz az izraeliek és a palesztinok között. A legfontosabb feladat az erőszak leállítása.

‘Létrejött egy megállapodás a palesztin szervezetekkel a tűzszünetről. Az izraeliekkel is többször tárgyaltunk. De várjuk meg a csúcs eredményét. Bízunk a pozitív eredményben, és abban, hogy végrehajthatjuk az Útitervet’ – nyilatkozta Mahmud Abbasz, palesztin elnök.

‘A palesztinok az erőszak és a terrorizmus beszüntetését, vagyis az Intifáda végét jelentik majd be. Izrael pedig tartózkodik majd a katonai akcióktól, ezzel biztosítja a békét. Beszüntetjük a katonai akciókat’ – mondta el Rannan Gissin, izraeli tárgyaló.

Elemzők szerint a béke reménye Jasszer Arafat halála után, Mahmud Abbasz megválasztásával csillant fel újra. A kérdés most az, mit tesznek a radikális palesztin és zsidó szervezetek, amelyek a történelem során már többször megtorpedózták a békekötést. A merényletektől tartva Izraelben riadókészültséget vezettek be és csúcs helyszínén, az egyiptomi Sarm el Seikben is fokozott biztonsági intézkedések vannak érvényben.

A hír forrása: Hír TV

http://www.hirtv.hu/

A hír elérhetősége:

http://www.hirtv.hu/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=39538

Comments are closed.