Forrás: Híradó Úton – Európa Magazin

Rövid hírek

2005. február 8. 14:06

Úton – Európa Magazin2005. február 6.

Nemcsak a németeknél, hanem az euróövezet többi országában is nőtt a munkanélküliség. Rövid híreink következnek:

Az uniós tagállamokban jelenleg 19 millió munkanélkülit tartanak nyilván. A legalacsonyabb az állástalanok aránya Írországban, mindössze 4,3 %. Míg a legmagasabb Spanyolországban, ahol a munkanélküliségi ráta ennek két és félszerese. Elemzők szerint a merev munkaügyi törvények és a túlszabályozás akadályozza a munkahelyteremtést, emiatt a belföldi fogyasztás nem bővül, a gazdasági növekedés szinte kizárólag az exporttól függ.

A csatlakozás óta változott a magyarországi ingatlanok iránti kereslet. Budapesten még mindig az írek, az izraeliek és az olaszok vezetik a sort. Az északi megyékben viszont egyre több nyugdíjhoz közeli holland, angol és német vevő jelenik meg és folytat gazdálkodást. Ők főként kúriákat és kisebb uradalmi épületeket vásárolnak. Baranyában és Bács-Kiskun megyében szintén több száz holland vett lakást. Az ingatlanok iránti kereslet egyedül Budapesten stabil vagy növekvő, összességében viszont csökkent. Néhány Balaton környéki településen és több dunántúli városban az 5-6 éve megjelent külföldiek már saját házaikat árulják.

Egy londoni hitelminősítő intézet szerint Magyarország csak 2012-ben csatlakozhat az euróövezethez. A négy legnagyobb közép-európai gazdaságból az évtized végéig csak Szlovákia tudja teljesíteni az euró bevezetéséhez szükséges feltételeket. Érdemi költségvetési reformokat pedig a 2006-os választások előtt nemigen lehet bevezetni. Az elemzés szerint egyébként drámai az a fordulat, amely az utóbbi néhány évben Magyarország és Szlovákia gazdasági megítélésében végbement hazánk kárára és északi szomszédunk javára.

Úton – Európa Magazin

Comments are closed.