Forrás: MNO

Keresztény templomokat a muzulmánoknak?

2005. február 8. 9:38

Keresztes Lajos

Németországban belátható időn belül 10 ezer egyházi ingatlan válik feleslegessé. A Die Welt-nek nyilatkozó evangélikus püspök nem tudja elképzelni, hogy a templomokat átadják a muzulmánoknak. A Deutsche Bankból az SPD főtitkára szerint hiányzik a hazafiság, mivel a pénzintézet több ezer munkahelyet kíván Németországban megszüntetni – írja a Der Spiegel.

Die Welt (welt.de)

A konzervatív napilap Johannes Friedrich-hel a bajorországi tartományi evangélikus püspökkel készített interjút, „Templomokat átadni a muzulmánoknak? Egyértelműen nem” címmel. A Die Welt cikke szerint egy becslés alapján Németországban belátható időn belül 10 ezer templom, vagy egyházi épület válik feleslegessé. Friedrich nem tudja elképzelni, hogy a templomokat a muzulmánoknak adják át, mert ezzel azt a hamis látszatot erősítenék meg, miszerint mindegy, hogy ki használja azokat, hiszen ugyanahhoz az Istenhez imádkoznak. A szerző szerint a nyilvánosság számára is hibás jelzés lenne, mivel azt a benyomást erősítené meg, hogy amíg a kereszténység visszavonulóban van, addig az iszlám előrenyomul.

Die Welt (welt.de)

A konzervatív napilap A NATO-ban az Izraellel történő szorosabb együttműködésről vitatkoznak című tudósításában foglalkozik a közel-keleti feszültség csökkenésének egyik lehetséges következményével. A remélt közel-keleti enyhülés következtében egyre hangosabbá válnak azok a hangok a NATO-ban, amelyek az Izraellel történő szorosabb együttműködést, sőt akár a zsidó állam teljes jogú tagságát is felvetik. Mindenek előtt az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és egyes kelet-közép-európai államok támogatják a kapcsolatok elmélyítését Izraellel.

Az Egyesült Államokban a demokrata külügyi szakértő Ron Asmus és a republikánus Bruce Jackson áll ki határozottan Tel-Aviv teljes jogú NATO tagsága mellett, „Izrael érdekében”. Ugyanakkor az országban sokan elutasítják a NATO tagságot, mivel ez jelentősen korlátozná az állam biztonságpolitikai mozgásterét. Jelenleg arról is viták folynak, miként garantálhatná az észak-atlanti szervezet az esetleges izraeli-palesztin békét. – A NATO az „egyetlen szervezet …, amelyik egy ilyen békekötést át tud ültetni a gyakorlatba – nyilatkozta a katonai bizottság elnöke Harald Kujat tábornok a német közszolgálati rádióban, a Deutschlandfunkban.

Der Spiegel (spiegel.de)

A baloldali hírmagazin Az SPD főtitkára nem tartja eléggé németnek a Deutsche Bankot című írásában foglalkozik a szociáldemokrata politikus „érdekes” hazafiság felfogásával. A Deutsche Bankból ( Német Bank) a SPD főtitkára Klaus Uwe Benneter szerint ugyanis hiányzik a hazafiság, mivel a pénzintézet a hatalmas nyeresége ellenére több ezer munkahelyet kíván Németországban megszüntetni. Benneter arra is célzott a német ntv hírtelevíziónak adott interjújában, hogy a bank adja fel a nevében lévő Németországra tett utalást. Az igazgatótanács elnöke, a svájci Josef Ackermann a múlt héten bejelentette, hogy a bank tiszta nyeresége 87 százalékkal 2,55 milliárd euróra növekedett. Egyúttal kijelentette, hogy folytatni kívánják leépítésekben is megnyilvánuló takarékossági politikájukat. 2002 óta, amióta Ackermann vezeti a konszernt, közel 20 ezer munkahelyet szüntettek meg.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.