Forrás: MNO

Börtönbüntetésre ítélhetnek egy, a zsidók és cigányok likvidálását propagáló fiatalembert

A jobboldaliak kiírtását szorgalmazó Paizs Miklós ellen nem emeltek vádat

2005. február 8. 11:45

MNO

Vádat emeltek egy 17 éves fiú ellen, mert zsidók és cigányok likvidálására buzdított internetes fórumokon. Paizs Miklós ellen szintén azért indult nyomozás tavaly, mert nagy nyilvánosság előtt mások kiirtását szorgalmazta. A rádiós műsorvezető jobboldali politikusok és újságírók likvidálására szólított fel; vádemelés nem történt, a BRFK bűncselekmény hinyára hivatkozva lezárta a nyomozást.

Akár három évre is börtönbe kerülhet az a 17 éves szabadszállási fiatalember, aki ellen a kecskeméti ügyészség emelt vádat közösség elleni izgatás miatt. A kamasz tavaly nyáron internetes fórumokon kisebbségek, zsidók és cigányok likvidálására szólított fel – hangzott el a HírTv riportjában.

Szabó Ferenc megyei főügyészhelyettes a televízióban elmondta: „az ügyészség álláspontja szerint, ezek az általa közzétett vélemények kimerítik a közösség elleni izgatás fogalmát, és ezért megvádoltuk”.

A nyomozás adatai szerint a fiatalkorú vádlott a neonáci eszméket hirdető Vér és Becsület Kulturális Egyesület tagja. A nyári szünetben írta az ügyészség által kifogásolt mondatokat, nem sokkal később házkutatást tartottak családjánál.

A vádlott – arcát és hangját nem vállalva – közölte: a kollégiumban és az otthonában is házkutatást tartottak. Ennek során nagyon sok mindent lefoglaltak, kezdve a kézzel rajzolt ábrától a számítógépig bezárólag szinte mindent. Ezután berendelték édesapjával együtt a Bács-Kiskun megyei rendőr-főkapitányságra, ahol kihallgatták, ujjlenyomatokat vettek tőke, és lefényképezték profilból. A 11. osztályos diák szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal is figyelhette őt.

Nem ez az első eset az elmúlt másfél évben, hogy valaki nagy nyilvánosság előtt mások kiirtásáról beszél. A Tilos Rádió műsorvezetője ellen tavaly ősszel indult ugyanezért nyomozás. Paizs Miklós jobboldali politikusok és újságírók likvidálására buzdított a Budapest Rádióban. Bűncselekmény hiányában azonban a BRFK az elmúlt hetekben lezárta ellene a nyomozást.

„Ha bizonyos, konkrétan megnevezett személyek ellen irányul ez az izgatás, gyűlölet, akkor nem ez a büntetőtörvényi tényállás, hanem egy másik valósulhat meg, adott esetben rágalmazás, becsületsértés, vagy egyéb más bűncselekmény” – mondta Czövek János ügyvéd a riportban.

A 17 éves kamasz ügyét gyorsított eljárásban tárgyalja a bíróság. Három év börtönt is kaphat.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.