Forrás: HVG

Sűrűsödő intések

Blair szerint Irán támogatja a nemzetközi terrorizmust

2005. február 08. 11:53Utolsó módosítás: 2005. február 08. 12:00

A brit miniszterelnök szerint Irán jelenleg is segíti a nemzetközi terrorizmust. Hasonló véleményt fogalmazott meg a hétvégén és egy mai lapinterjújában az amerikai külügyminiszter is.

Blair, aki az alsóházi bizottsági elnökökből álló, úgynevezett összekötő bizottság kérdéseire válaszolt – ezek a meghallgatások évente kétszer esedékesek -, azt mondta: a terrorizmus azokban az országokban tenyészik, amelyeket elnyomó rezsimek uralnak. Arra a kérdésre, hogy ilyen országnak tekinti-e Iránt is, a brit kormányfő azt mondta: „semmi kétség nincs aziránt”, hogy Irán támogatja a terrorizmust. Blair reméli, hogy ha sikerül haladást elérni a közel-keleti rendezésben, Irán felismeri, hogy azt kötelessége segíteni, ahelyett, hogy hátráltatná.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, aki a múlt hét végén Londonban kezdte európai és közel-keleti körútját, londoni tárgyalásai után szintén azt mondta: az iráni rezsim destabilizáló tényező „saját térségében”, és terrorizmust támogató tevékenysége közvetlenül az izraeli-palesztin megbékélés megakadályozására irányul. Rice hozzátette ugyanakkor, hogy „jelen pillanatban” az Egyesült Államoknak nincsenek tervei az Irán elleni katonai fellépésre.

Blair továbbra sem volt hajlandó hozzávetőleges dátumot sem meghatározni a szövetségesek iraki kivonulására, csak annyit mondott: a „szuverén iraki kormány” döntésén múlik, hogy a koalíciós erők meddig maradnak.

Rice ismét elmarasztalja Iránt

 

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter egy keddi lapinterjúban megerősítette kormányának Iránnal szembeni vádjait. Az irániak „doktrínájuk alapján Izrael megsemmisítését kívánják,  támogatják (Izrael) palesztin ellenfeleit és a terroristákat” – közölte Rice a Bild című nagy példányszámú német lappal.

Az amerikai külügyminiszter szerint Irán problémát jelent a nemzetek közössége számára. A nemzetek közössége – fejtegette Condoleezza Rice – azon fáradozik, hogy megszabaduljon a terrorizmus, a tömegpusztító fegyverek és a brutális diktatúrák jelentette fenyegetéstől, s egy reményteli jövő felé forduljon. Az irániak ebben a tekintetben „problémát” jelentenek, a nemzetek közösségétől olyan üzenetet kell kapniuk, hogy „magatartásuk problematikus” – közölte az európai és közel-keleti körúton tartózkodó amerikai külügyminiszter.

MTI

::Kapcsolódó anyagok:

  Újabb amerikai figyelmeztetés Iránnak és Szíriának   Bush figyelmeztette Iránt és Szíriát  Hol az iráni urán?  Atomkémeket vettek őrizetbe Iránban

Comments are closed.