Forrás: Origo

BBC lapszemle – 2005. február 8.

2005. február 8., kedd, 9:49

Az európai lapokat ma is Condoleezza Rice körútjának kérdései foglalkoztatják kiemelten. A brit sajtó emellett az új brit bevándorlási politikáról is behatóan tájékoztat.

„Arafat eltávozott, az USA politikája megváltozott. Ma Izrael és a palesztinok, négy éve folyó vérontás után, tűzszünetet jelentenek be. Ez tényleg egy új kezdet?” A londoni Independent címoldalán ezzel a kérdéssel tekint a mai izraeli-palesztin csúcstalálkozó elé. A londoni lap szerkesztőségi cikke óvatosan derűlátó, és úgy fogalmaz, hogy „van néhány biztató jel, de a közel-keleti békefolyamat valójában csak most kezdődik”.

A szintén londoni Guardian is rámutat, hogy a közel-keleti rendezés vonalán egyelőre csak reménykedni lehet, bár ez a lap is konkrét pozitív jeleket lát. Ugyanakkor, a Guardian rámutat: a palesztinok egy kissé csalódhattak, ha azt hitték, hogy egy tűzszünet a politikai tárgyalások gyors feltámasztását jelentheti, és hamar létrejöhet egy önálló palesztin állam, mert Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter hétfőn értésre adta, hogy Washington nem fogja erőltetni Ariel Sharon izraeli miniszterelnököt a tárgyalások azonnal megkezdésére.

Az orosz lapok főként Condoleeza Rice szombati ankarai találkozójára tekintenek vissza, ahol az amerikai külügyminiszter orosz kollégájával, Szergej Lavrovval tárgyalt – többek között előkészítve George Bush és Vlagyimir Putyin hóvégi csúcstalálkozóját. A Szovjetszkaja Rosszíja úgy véli, az a tény, hogy Lavrovnak Törökországba kellett utaznia a találkozóra, és így fontosságban a lengyel és a török vezetők között volt, jelzi, hogy Oroszország milyen szerepet kap az amerikai külpolitikában.

A szintén orosz Moszkovszkaja Pravda Condoleeza Rice látogatókörútjának céljáról azt mondja, hogy azzal az USA szövetségeseket igyekszik toborozni „a szabadság terjesztéséhez a világban”. „Vagyis” – fogalmaz a Moszkovszkaja Pravda -, „hamarosan amerikai bombák hullanak majd azok fejére, akik nem osztják Washington álláspontját az „általános szabadság” szükségéről”.

A német lapok is a maguk szempontja szerint értékelik Condoleeza Rice berlini látogatását. A Berliner Zeitung szerint még korai lenne megállapítani, hogy Rice és Schröder kancellár találkozója a német-amerikai kapcsolatok javulásának kezdetét jelzi-e. Egy másik német lap, a Der Tagesspiegel is óvatos értékelésében. Szerinte a berlini találkozón mutatott nagy barátsággal csak elő akarták készíteni a hangulatot George Bush németországi látogatására.

A lapok persze foglalkoznak a közel-keleti fejleményekkel is. Ennek kapcsán a német Süddeutsche Zeitung hangsúlyozza, hogy az Egyesült Államoknak nagyobb szerepet kell vállalnia az izraeli-palesztin konfliktus rendezésében, és elismeri, hogy éppen ennek vagyunk tanúi.

A brit sajtó nagy terjedelemben foglalkozik a londoni kormány hétfőn bejelentett új kemény politikájával, amellyel csökkenteni akarja a Nagy-Britanniába érkező migránsok számát egy ausztrál típusú pontrendszer bevezetésével. Mint az Independent jelenti, az új intézkedések különösen az alacsony képzettségű bevándorló munkásokat fogják távol tartani. A londoni lapok megállapítják, hogy ezzel a kormányzó brit Munkáspárt megkezdte a választási kampányt az idén esedékes általános választásra. A Daily Telegraph is ezt húzza alá, és rámutat, hogy a kormány új bevándorlási politikája nagyon hasonlít a fő ellenzéket képező konzervatívok programjára.

(BBC)

Comments are closed.