Forrás: Híradó Panoráma

Az iráni atomprogram megállíthatatlan

2005. február 8. 11:54

A nyilatkozatháború azonban folytatódik

Az iráni atomprogramnak nem tud ártani egy esetleges amerikai katonai támadás, ha az Egyesült Államok mégis megpróbálná tönkretenni az iráni atomlétesítményeket, akkor elrejtenék azokat a hegyek gyomrában, és ott folytatódna a program – jelentette ki az iráni atomválság megoldásáról európai országokkal tárgyaló iráni küldöttség vezetője az állami televízióban.

Haszan Rohani a keddre virradóra sugárzott interjúban mindazonáltal kijelentette, hogy szerinte nem „komoly” a katonai támadással való amerikai fenyegetés, de egy ilyenből az Egyesült Államok nem is húzna semmilyen hasznot. „Iránnak létezése óta soha nem volt olyan nagy katonai ereje, mint most” – szögezte le.

George Bush amerikai elnök újraválasztása óta ismét erőteljesebb lett a nyilatkozatháború a két ország között. Bush soha nem volt hajlandó kizárni, hogy az Egyesült Államok katonai támadást indít Irán ellen, ha – amint ezt Washington és Izrael állítja – a délnyugat-ázsiai ország békés célú atomprogramjának örve alatt atomfegyvert akar kifejleszteni. Mindazonáltal Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter közölte, hogy ilyen támadás most nincs tervbe véve, és támogatják az Európai Unió azon diplomáciai erőfeszítéseit, amelyekkel el akarja érni, hogy az iráni atomprogram szigorúan békés célú maradjon.

Az európaiak és az irániak közötti tárgyalássorozat kedden Genfben folytatódik. Rohani – aki amellett, hogy főtárgyaló, a nemzetbiztonsági tanács titkára is – ismét elmondta Teherán azon álláspontját, hogy az európaiak húzzák az időt a tárgyalásokon, és ha március 21-éig nem érnek el eredményt, akkor Irán nem érzi szükségét annak, hogy folytassa ezt a vitát. A főtárgyaló leszögezte, hogy hazája véget akar vetni az Egyesült Államokkal szemben évtizedek óta fennálló ellentéteknek, de éppen Washington nem akarja ezt.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.