Zsidó

sofar, 2005. február 07. 09:21  JNA24 médiafigyelő, MNO Add comments

MNO

Zsidó

Tizennégy év alatt 190 ezer oroszországi bevándorló

2005. február 7. 9:59

Keresztes Lajos

A volt Szovjetunióból 190 ezer zsidó érkezett, az őket befogadó 80 ezer lelket számláló németországi zsidó hitközségekbe. A bevándorlók 60 százaléka munkanélküli, sokan közülük nem, vagy alig beszélnek németül – olvasható a Welt am Sonntagban.

A Welt am Sonntag mostani számában Till-R. Scholdt Goethe helyett Gogol című írásában elemzi, miként változott meg az 1991 óta tartó oroszországi bevándorlás következtében a németországi zsidó közösségek élete.

Az egész bevándorlási tervben egy súlyos gondolati hiba bújt meg: számos közösségben 200 régi tagnak, mintegy 1300 új bevándorlót kellett integrálnia. Minden hiányzott, a nyelvtanfolyamok, az iskolai bizonyítványok gyors elismerése, és a sort még hosszan lehetne folytatni. A következmény a bevándorló zsidók 60 százaléka munkanélküli, sokan közülük nem, vagy alig beszélnek németül – nyilatkozta a zsidó történész Julius Schoeps.

A volt Szovjetunióból 190 ezer zsidó érkezett, az őket befogadó 80 ezer lelket számláló németországi zsidó hitközségekbe. Schoeps következtetése világos: csökkenteni kell a Németországba irányuló zsidó bevándorlást. Ezzel az elképzeléssel egyetért a szövetségi és tartományi miniszterek egyeztető konferenciája is. Ők már csak a németül beszélő és biztos foglalkoztatási perspektívával rendelkezőket kívánják beengedni az országba, amennyiben a hitközségek meghívják őket. Ez a javaslat azonban a bevándorlás szinte teljes leállásához vezetne.

Titokban persze maga a Németországi Zsidók Központi Tanácsa is támogatja a bevándorlási feltételek szigorítását, még akkor is ha a nyilvánosság előtt visszafogottabban nyilatkozik. A belügyminisztériumban és a zsidó közösségekben is hallható, hogy a központi tanács tart az oroszországi zsidóság kulturális forradalmától. Ehhez járul még, hogy Izrael komoly nyomást gyakorol Németországra a szabályozás szigorítása érdekében, mert a zsidó államnak igencsak hiányoznak a bevándorlók.

A központi tanács azt a nyilvánosság előtt is bevallja, hogy a közösségeit az összeomlás fenyegeti, ha a bevándorlás a költségvetési és egyéb állai támogatások nélkül folytatódna.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.