Híradó F1

Izraeli magyar tesztelheti a Minardit

2005. február 7. 08:05

Bár a jelek szerint Baumgartner Zsolt kiszorult a Forma-1-ből, idén is lesz magyar érdekeltség a világ legfontosabb autóverseny-sorozatában

Chanoch Nissany Budapesten élő izraeli pilóta szerződést írt alá a Minardi-istállóval: mostantól ő lesz a csapat egyik állandó tesztpilótája, és az sincs kizárva, hogy előbb-utóbb felállhat a rajtrácsra.

Több szempontból kuriózumnak számít Chanoch Nissany szerződtetése: az üzletember negyvenkét éves, és mindöszsze három éve kezdett el komolyan a motorsporttal foglalkozni. Alonso, Räikkönnen és társaik már hatéves korukban is a gázpedált nyomták, hogy húszéves korukra a Forma-1-ben találhassák magukat. Nissany esete azért is érdekes, mert ő az első izraeli pilóta, aki lehetőséghez jutott a Forma-1-ben.

„Akik ismernek, azok tudják, hogy olyan vagyok, mint egy pitbull. Ha ráharapok valamire, azt nem engedem el többé, mindenképpen fel akarok jutni a csúcsra” – nyilatkozta a Vasárnapi Blikknek Tel-Avivban Chanoch Nissany. Hogy miért beszélünk magyar érdekeltségről? Azért, mert az izraeli férfi több mint egy évtizede Budapesten él, mi több, kétszeres hazai gyorsasági bajnoknak mondhatja magát, sőt magyar licenccel áll rajthoz. „Izraeli állampolgár vagyok, de magyar versenyző, magyar bajnok, magyar menedzserrel” – mondta Nissany. Paul Stoddart, a Minardi tulajdonosa szerint nem az volt számukra a fontos, hogy Nissany mit ért el a magyar bajnokságokban.

„Rengeteg olyan emberrel találkoztunk már, akik versenyeket nyertek a Forma-3000-ben, aztán beültek egy F1-es gépbe, és rögtön össze is törték magukat. Ezzel szemben Chanoch az első perctől fogva magabiztosan irányította az autót az eddigi teszteléseken” – mondta kérdésünkre a légitársaság-tulajdonos csapatvezető. Ruszanov András, a pilóta sajtófőnöke szerint az is komoly eredmény, hogy Izraelben – ahol tiltott az autóversenyzés – eddig csak a lakosság öt százaléka tudta, hogy mi fán terem a Forma-1, Chanoch színre lépése óta azonban egyre többen megismerik ezt a sportágat. Paul Stoddart elárulta azt is, hogy Nissany valószínűleg nem indul a pénteki gyakorlásokon, de legalább tíz alkalommal beleülhet a Minardiba, a jövő pedig bármit hozhat. „Nem akarok Baumgartner helyére lépni, hiszen amit ő elért, az nagyon szép, de jó volna, ha Izraelben és Magyarországon is büszkék lehetnének a teljesítményemre. A siratófalnál időnként békét, egészséget és sok lőerőt kérek” – mondta Nissany, majd repülőre szállt, és a Minardi tesztelésére sietett.

Vasárnapi Blikk

Kordos Szabolcs

Fotók: Blikk

Comments are closed.