MNO

Harminchárom hónap Guantanamón

A német lapok szemléje

2005. február 7. 10:32

Keresztes Lajos

Egy londoni férfi összesen 33 hónapot töltött Guantanamón. Az ott elszenvedett kínzások – rendszeresen leniggerezték, vizelettel kenték be a testét – miatt tervezi, hogy bepereli a londoni kormányt – olvasható a Der Spiegelben. Az elpusztított európai zsidóság berlini emlékművét májusban avatják, addig a cigány áldozatok emlékhelye ügyében egy lépést sem sikerült előrehaladni – írja a FAZ.

Der Spiegel (spiegel.de)

A baloldali hírmagazin, a Der Spiegel Az egykori guantanamói fogoly be kívánja perelni a Blair kormányt című írásában tudósít a 32 éves Martin Mubanga terveiről.

A kettős – zambiai és angol – állampolgárságú londoni férfi állítása szerint a külföldi felderítésre szakosodott brit titkosszolgálat, az MI6 jogtalanul rabolta el és adta ki őt az amerikai hatóságoknak. Az idén január 25-én három társával közösen szabadon bocsátott Mubanga összesen 33 hónapot töltött Guantanamón. Az ott elszenvedett kínzások – rendszeresen leniggerezték, vizelettel kenték be a testét – miatt tervezi, hogy bepereli a londoni kormányt. A BBC információ szerint a londoni külügyminisztériumtól eddig csak egy szűkszavú nyilatkozatra futotta, miszerint a vádakat nem kívánják kommentálni, mert az eset a titkosszolgálatokat érinti.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (faz.net)

A konzervatív napilapban az ismert stuttgarti történész, Eberhard Jäckel Szinti, roma, vagy cigány című írásában foglalkozik a berlini műemlékvitával.

Míg az elpusztított európai zsidóság berlini emlékműve közel áll a befejezéshez és májusban immár felavatható lesz, addig a szintén évek óta eldöntött cigány áldozatok emlékhelye ügyében egy lépést sem sikerült előrehaladni. A szükséges pénz (nagyjából kétmillió euró), a telek és a terv is készen áll. A várakozás oka, hogy nem sikerült megállapodniuk az érintetteknek az emlékmű feliratán. Romani Rose, a németországi Szintik és Romák Központi Tanácsának elnöke, ragaszkodik ahhoz, hogy az alkotás a „Szinti és Roma” áldozatoknak legyen szentelve, míg Natascha Winter, a Szinti Szövetség elnök asszonya a „cigány” megnevezést követeli.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.