Hírtv

Gombafejűek folytak a csapból – A nap krónikája

Dátum: 2005. Feb. 07., Monday, 11:57

Rovat A nap krónikája

Hogy mi történt ezen a napon a múlt században? Megtudhatja A nap krónikájából, minden nap a hirtv.net-en. Felidézzük a jelentősebb eseményeket, a tudomány és kultúra érdekességeit, amire érdemes emlékeznünk.

1999. február 7-én meghalt Husszein jordán király. Az uralkodó 1952 augusztusában, apja lemondása után került trónra. Husszein a közel-keleti béketörekvések egyik kulcsfigurájának számított. Nagyapjához hasonlóan ő is azzal legitimizálta hatalmát a térségben, hogy a Próféta egyenes ági leszármazottjának tartotta magát. Az izraeli győzelemmel végződött 1967-es hatnapos háború során az Egyiptomot támogató Jordánia elvesztette az addig általa ellenőrzött Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet. Ez utóbbi különösen érzékenyen érintette Husszeint, hiszen a hasemita dinasztia legitimitását „az iszlám szentélyek jeruzsálemi védelmezője” cím biztosította. 1970 szeptemberében a PFSZ gerillái megkísérelték a hatalom átvételét. A Husszeinhez hű katonai alakulatok azonban vérbe fojtották a puccskísérletet és a fegyvereseket kiűzték Jordániából. Huszein 1994-ben békeszerződést írt alá Izraellel, ezzel véget vetett a két ország 46 évig tartó háborújának.

***

1964. február 7-én a Beatlesmánia elérte New York-ot: A négy liverpooli gombafejű megkezdte koncert turnéját az Egyesült Államokban. 1964 első felében előfordult, hogy a toplista első helyein 5 Beatles dal szerepelt és további hét felvételük bekerült a legjobb 50-be.

***

1991. február 7-én az IRA merénylet kísérelt meg John Major brit miniszterelnök ellen. Az Ír Köztársasági Hadsereg emberei távirányítással három aknát lőttek ki egy parkoló kisteherautóból a Downing street 10 épületére. Az egyik lövedék a kertben, 200 méterre a kormányülés helyszínétől robbant fel.

A hír forrása: Hír TV

Hír TV

Visszatértünk!

A hír elérhetősége:

http://www.hirtv.hu/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=39423

Comments are closed.