Múlt-Kor

www.mult-kor.hu

A királynő sakkfigurájának és politikai hatalmának koevolúciója

2005. február 7.

Hol, mikor és miért született meg a királynő sakkfigurája, és milyen módon vállhatott a fekete fehér kockás játéktér félelmetes figurájává Európa különböző államaiban. Kiderül Marilyn Yalom könyvéből, mely a királynő sakkfigurájának és európai hatalmának koevolúciós fejlődésével foglalkozik.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a sakk királynőjét Kasztíliai Izabelláról mintázták . A királynői figura megerősödése a nőtörténészek szerint valamivel előbb kezdődött és párhuzamosan zajlott a királynő politikai-hatalmi felértékelődésével.

A Perzsiában megszületett stratégiai játékban az arab világban az indiaitól eltérően, a vezér, azaz a király figurája uralta a sakktáblát. A középkori Európában azonban ismét a királynő vette át a vezér szerepét. Ez a szerepcsere kiválóan nyomon követhető az Ibériai-félszigeten, ahol a zsidó és a muzulmán kultúra hatása sokáig meghatározó volt, de a középkor alkonyán a királynő kerekedett felül. Kezdetben mindkét koronás sakkfigura lépéseit szigorú korlátok övezték, de a középkor végére, ebben a játszmában Európában a királynő nyert, mozgástere megnőtt, átalakult, csakúgy, mint az egész játék.

Marilyn Yalom könyvei

Blood Sisters : The French Revolution in Women”s Memory (1993)

A History of the Breast (1997)

A History of the Wife (2001)

Birth of the Chess Queen (2003)Marilyn Yalom „Birth of the Chess Queen” című könyvében érdekes párhuzamot von a nevezetes sakkfigura szerepének megerősödése és az európai hús-vér királynők hatalmi szerepének gyarapodása között. Yalom állítása szerint az ezredfordulót megelőzően, az i.sz. 980-as években, a vén kontinens nagy részén királynők uralkodtak. Ott, ahol a politikai hatalom örökletes formát öltött, és a királyi udvar megteremtette a központi irányítást, a király felesége, az örökösök anyja, a ház úrnője gyakran aktív és befolyásos tagja volt a politikai-hatalmi játszmáknak.

Európa egyes részein gyakran előfordult, hogy a királynőt a királlyal együtt felszentelték. A sakk szabályainak ismertetése, benne a királynővel, ez idő tájt jelenik meg először az európai írott források között.

Az ezernégyszázas évek végére a királynő új erőtől duzzadó szerepének megjelenése a sakktáblán pedig egybeesett Kasztíliai Izabella politikai hatalmának kiteljesedésével.

www.mult-kor.hu?article=9126

Minden jog fenntartva © 2001-2004 Múlt-kor történelmi portál

A weblapon található információk közzétételéhez, másolásához a működtetők írásbeli beleegyezése szükséges.

Comments are closed.