Magyar Rádió

Ismét szélsőjobb veszélyt emlegetnek Németországban

2005. február 6., vasárnap 22:18

Minél jobban közeledik az újabb németországi tartományi választás időpontja, annál inkább beszédtéma a német politikai elit köreiben a szélsőjobboldal vélt előretörése.

Most a hétvégén is, akárcsak minden egyes nap a mögöttünk hagyott héten, egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesznek vezető politikusok, hogy szerintük be kell-e tiltani, vagy ellenkezőleg, nem szabad betiltani a feltörekvő radikálisan jobboldali pártot, az MPD-t. Ez utóbbiról tudnivaló, hogy nemrégiben kiemelkedően jól szerepelt a szászországi választásokon és az előrejelzések szerint politikusai a nyugati országrészben, különösen a legnagyobb tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában is bejuthatnak a tartományi parlamentbe, a nemsokára esedékes választások eredményeként.

Egy sor szociáldemokrata tartományi vezető, a berlini főpolgármesterrel az élen azt mondja, hogy nincs mit teketóriázni, ezek újnácik, akiknek a ténykedése alkotmányellenes, be kell tehát tiltani őket. Schröder kancellár és az Izraelből most hazatért Köhler államfő viszont, miközben a lehető legélesebb, legkövetkezetesebb harcot hirdeti az antiszemitizmus, az idegenellenesség politikájának leleplezésére, mégis türelemre int, szerintük a szándékolttal ellentétes hatást szülhet a betiltás.

A jobboldali ellenzék köreiben eközben a szélsőjobboldali előretörésért a szociáldemokrata irányítású szövetségi kormányt kezdik hibáztatni. Például Stoiber, bajor kormányfő a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke szerint az újfasizmus veszélye azért erősödik Németországban, mert a jelenlegi központi kormány képtelen jövőképet fölmutatni a népnek, képtelen csökkenteni a munkanélküliek számát, és emiatt emberek százezrei, netán millió fordulnak a szélsőjobboldal felé.

Zentai Péter (Berlin)

Comments are closed.