MNO

Interneten uszított a szabadszállási kamasz?

2005. február 6. 13:30

MNO

Közösség elleni izgatás miatt emelt vádat az ügyészség a budapesti Vér és Becsület Egyesület egyik Bács-Kiskun megyei tagja ellen – tudta meg a HavariaPress. A 17 éves szabadszállási fiú nyilvános internetes fórumokon szélsőjobboldali, hungarista nézeteit osztotta meg álnéven másokkal.

Az egyébként rendezett körülmények között, a szüleivel élő középiskolás fiú Kecskeméten folytatja tanulmányait. Eredményei jónak mondhatók, a tanárai szerint igyekvő, szorgalmas diák. „Állandó fegyelmezettség sugárzik belőle” – állítják a nevelők a kamaszról, aki állítólag minden közösségi tevékenységtől távol tartja magát a tanintézetben. Ezzel szemben szabadidejének nagy részét olvasással, testépítéssel és internetezéssel tölti, valamint tagja a szélsőségesen jobboldali ideológiát valló Vér és Becsület Kulturális Egyesületnek. Rendszeresen részt vesz a rendezvényeiken, és a túráikon.

Mindebből azonban nem lett volna feltétlen büntetőügy és nem készült volna vádirat. Bíróság elé azért állítja most a Kecskeméti Városi Ügyészség a fiút, mert úgy vélik, hogy internetes fórumokon a romák és a zsidóság ellen uszított. Tavaly nyáron több alkalommal is, amikor otthoni számítógépén a világhálóra csatlakozott. Az ügyészség szerint a fiatalember nem csak a budapesti egyesület honlapján, hanem egy másik internetes portálon is kifejtette jobb oldali nézeteit. Mindkét helyen Sturmmann álnéven vett részt a fórumon kialakult vitákban.

Az ügyészség által a napokban benyújtott vádiratban szó szerint közölt szélsőséges vélemények lényege, hogy a zsidóság és a cigányság teljes likvidálására utalt a kamasz. Mi több: az ügyészség szerint ennek hasznosságáról igyekezett meggyőzni a honlapok olvasóit. De előfordult olyan eset is a weblapokon, hogy spártai példára utalva, egy bizottság által szelektáltatná – áll a vádiratban – a csecsemőket. Az életképteleneket, gyengéket, betegeket azonnali halálra ítélve.

Az ügyészség szerint a fiatalember nagy nyilvánosság előtt tette meg a világhálón a gyűlöletkeltésre alkalmas kijelentéseket. Ezért közösség elleni izgatás miatt állítják a Kecskeméti Városi Bíróság, azaz a fiatalkorúak bírósága elé. Amennyiben beigazolódna a vád, akkor a szabadszállási kamasz büntetése akár három évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

Kiadja a Nemzet Lap és Könyvkiadó Kft. © 2001-2005

Comments are closed.