Híradó Az este

Hogyan is néz ki egy terrorista?

2005. február 5. 17:09

Az Este vendége volt Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő

Kattintson ide a videó megtekintéséhez!

Tudjuk-e, honnan ismerhetnénk fel a fenyegető veszélyt, vagyis tudjuk-e hogy néz ki a terrorista? A nemzetbiztonsági Hivatal honlapján közölte egy FBI ügynök véleményét. Eszerint a „A muszlim harcos egy olyan szakállas ember, aki előszobaszőnyegbe tekeredve, AK 47-es gépkarabélyt szorongatva álldogál a kietlen Afganisztán közepén.”Persze tudjuk, hogy ez túlzás, de lehet-e így viccelődni az iszlámmal?

Magyarországon eddig egyetlen embert gyanúsítottak meg terrorizmussal, a dr. Teiszír nevű palesztin fogorvost, aki köztudottan radikálisan gondolkodott, de végül semmi sem bizonyította, hogy fel akart volna robbantani egy budapesti zsidó múzeumot. Azóta talán még jobban tartunk a szótól, iszlám. De mindez tévhit. Mert a terroristákat, akik tényleg merényletet akarnak elkövetni, lehetetlen észrevenni.

Bolek: Mohamed Atta például, aki az egyik közreműködője volt a szeptember 11-i terrorcslekeménynek, semmiféle szakálla nem volt. Ivott, diszkóba járt, senki nem tudta. Ez volt az úgynevezett alvóügynök. Aki azt mondja, hogy bármiféle külső jegyből meg lehet állapítani, hogy valaki terrorista vagy nem. Az hazudik, és be akarja csapni az embereket.

Közöttünk, egyszerű utcai járókelők között van olyan, aki szerint nem ismerhető fel egy terrorista, de van olyan is, aki pontosan le tudja írni egy feltételezett merénylő külsejét.

A Nemzetbiztonsági Hivatal pontot tenne a vita végére, és egy kiadványt tervez, melyben többek között azt is leírja majd, hogyan ismerhető fel egy terrorista. Szerettük volna megtudni, mit tartalmaz majd az útmutató, azonban kérdéseinkre ma senki nem tudott válaszolni.

Comments are closed.