Magyar Rádió

Vita az izraeli-palesztin amnesztiáról

2005. február 4., péntek 18:36

A palesztin hatóság elutasította az izraeli kormány javaslatát 900 palesztin fogoly szabadon engedéséről. Az izraeli miniszterelnök és a palesztin hatóság vezetője hamarosan találkozik egymással, hogy megpróbálják újraindítani a békefolyamatot.

Saab Erikat, palesztin miniszter azt nyilatkozta az izraeli rádióban, hogy Izrael csak rövid börtönbüntetésre ítélt tagokat akar elengedni és felajánlotta a kérdés közös megtárgyalását.

Az izraeli kormány csak olyanokat akar szabadon bocsátani, akiknek nem tapad vér a kezéhez, akik közvetlenül nem vettek részt merényletekben. Ezt a döntést ugyanakkor Simon Peresz az izraeli tévé egyik műsorában bajosnak nevezte. Mint mondta, ezek szerint szabadon lehet engedni a támadások előkészítőit és kitervelőit, míg a gyakorlati végrehajtóknak börtönben kell maradni.

A palesztinok elsősorban a hosszú börtönbüntetésre ítélt raboknak szeretnének amnesztiát, s azt kérik, hogy bocsássák szabadon azokat, akik még az oslói békefolyamat, 1993 előtt kerültek rács mögé.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.